Comuna Satchinez din Timiș, sufocată de gunoaie. A existat acolo o stație de sortare, care acum e abandonată
Imagine dezolantă într-o comună din Timiș. Zeci de tone de gunoaie zac pe un câmp unde acum cinci ani funcționa o stație de sortare a deșeurilor.
Autoritățile locale, care au terenul în grijă, se apără însă, și dau vina pe fostul administrator, că nu ar fi făcut curat în urmă. Dar, la rândul lui, acesta neagă acuzațiile.
Garda de Mediu nu a stat la discuții și a amendat primăria cu 50 de mii de lei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Stația de sortare a deșeurilor a funcționat până în 2018 și deservea șase comune din zonă. Acum, munții de gunoaie se pot zări din depărtare.
Acolo nu există un gard de protecție, iar o parte dintre deșeuri au fost purtate de vânt, pe câmp. Sunt mii de peturi, sticle și pungi din plastic.
Stația a fost închisă după ce o altă firmă a câștigat licitația pentru transportul deșeurilor. Terenul este însă în proprietatea primăriei localității Satchinez.
Liviu Mihălescu, viceprimar comună Satchinez: „Ce este lăsat de ei, nu sunt deșeuri abandonate de către cetățeni clandestini. Și au fost adunate de asociația respectivă, și în momentul când or plecat le-au lăsat acolo.”
Comisarii de la Garda de Mediu s-au autosesizat după ce, în mediul online, au apărut imagini din zonă.
Luci Mușuroi, comisar șef Garda de Mediu Timiș: „Unitatea administrativ teritorială Satchinez a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 50 de mii de lei și s-au dispus măsuri urgente de salubrizare a amplasamentului.”
Autoritățile locale au la dispoziție două luni ca să curețe zona. Deocamdată însă, nu au găsit o firmă care să facă asta.
Reporter: Despre ce cantitate vorbim?
Liviu Mihălescu, viceprimar comună Satchinez: „Ar fi vreo 60, 70, 80 de tone, dintre care aproximativ 20 de tone pot să fie reciclabile.”
Contactat de Știrile PROTV, fostul administrator al firmei spune că nu știe cum au ajuns mormanele de gunoi la fosta stație de sortare, pentru că, în momentul în care funcționa, susține el, totul era conform normelor stabilite de Garda de Mediu.