Românii, „vestitorii” nepăsării. Au răsărit gunoaiele în țară, iar peisajele surprinse sunt dezolante
Iarna s-a dus, iar în urma zăpezii au răsărit gunoaiele. Munți de deșeuri se înalță pe albiile râurilor, dar și pe câmpuri. Crează un peisaj dezolant și otrăvesc totul în jur.
Pe Jiu și pe Someș, de exemplu, au fost aruncate, cu nepăsare, materiale de construcții, recipiente de plastic, haine, anvelope și chiar ustensile de bucătărie.
În județul Brașov, la marginea comunei Feldioara, deșeurile sunt risipite pe hectare întregi, iar imaginile din dronă arată amploarea dezastrului.
Reprezentanții societății de salubrizare dau vina pe localnicii care nu vor să plăteasca 17 lei pe lună, cât costă serviciul pentru fiecare persoană.
Traian Popișter, reprezentantul firmei de salubriutate: Au venit cu căruțe si cu remorci si cu mașini mari.
Reporter: Și nu i-a văzut nimeni?
Traian Popișter: Nu i-a văzut nimeni pentru că se acoperă unii pe alții!
Garda de Mediu a somat primăria și, între timp, edilul caută în gunoaie dovezi care să-l conducă la vinovați și să-i sancționeze.
Silviu Trifan, viceprimarul comunei Feldioara: Astea-s din gunoaie, uite, să le dau să urmaresc, facturi de telefon, firme din Brașov.
Reporter: Vreți să-i identificați pe cei care aduc gunoaie?
Silviu Trifan: Sigur, trebuie să-i identific, că altfel nu pot să iau măsuri, să vad cine le aruncă, domle'.
Reporter: Păi nu-i vedeți să-i sanctionați?
Silviu Trifan: Păi aici e câmp, e teren privat, nu e terenul primăriei să pot eu să stau cu ochii pe ei!
Iar la 10 de kilometri distanță, în satul Dumbravița, gunoaiele sunt chiar pe străzi, aruncate la întâmplare.
Malurile Someșului Mare, „sugrumate” de gunoaie
Deși au fost făcute numeroase sesizări la Garda de Mediu, situația este neschimbată. Așa arată acum și malurile Someșului Mare, după ce s-a topit zăpada. Tone de gunoi din material plastic și textil otrăvesc apa.
Femeie: „Eu personal am adunat, nu știu, 20-30 de saci de gunoi, de mizerie și câte haine am găsit aruncate. Zadarnic, muncă fără rezolvare”.
Deși, festivist, pe hârtie, județul Bistrița Năsăud este primul din țară în care s-a finalizat implementarea sistemului integrat de management al deșeurilor, râul Someș arată cât de mare este eșecul.
Ioan Bors, comisar șef Garda de Mediu Bistrița Năsăud: „Culmea, în județul Bistrița Năsăud avem un sistem de management al deșeurilor integrat care, zic eu că funcționează față de alte județe, totuși, lumea aruncă, așa le stă în obicei. Firește, le dăm sancțiuni și o să facem treaba asta anul acesta”.
Și Jiul rămâne în continuare un râu extrem de poluat. Se caută soluții, dar, până la implementarea lor, gunoaiele curg, alene, la vale.
Gheorghe Sanda, comisar-șef Garda de Mediu Gorj: „Tot traseul acestui drum național, care traversează Parcul Național Defileul Jiului, va fi monitorizat. Se vor monta camere de luat vederi în toate parcările. Ca să avem probe în instanță în cazul în care amenzile vor fi contestate”.
Anul trecut, Garda de Mediu a dat amenzi de 30.000 de lei. Suma este infimă, în raport cu resturile care se aruncă aici. Iar lupta cu gunoaiele și cu primarii indolenți rămâne una a morilor de vânt. Cei mai mulți dintre edili amendați au contestat sancțiunile.
Reporteri: Gigi Ciuncanu, Ioan Vrâncean, Electra Ghiza, Ana Maria Barbu