"Criza morfinei" se poate repeta oricand. Romania nu are stocuri de medicamente stategice
Criza morfinei a fost una artificiala, insa crize reale pot aparea oricand, spune seful Sanatatii, dupa o saptamana in care pacientii care sufera de boli foarte grave au ramas fara calmante.
Nu mai ei stiu cat au rabdat. Problema este ca se pot trezi iarasi ca nu au pastile, pentru ca sunt zeci de medicamente care nu au inlocuitor si pentru care exista monopol. Ministerul este in egala masura vinovat, odata cu firmele care genereaza criza, pentru ca nu are stocuri de medicamente strategice.
Exista alternative. Nu stiu de ce nu au fost informati corect bolnavii noi consideram ca aceasta criza a fost artificiala si falsa, a declarat Ladislau Ritli.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iata concluzia ministrului sanatatii despre lipsa de morfina aparuta dupa ce compania producatoare a oprit fara sa anunte livrarea unui medicament care acoperea 60% din piata de calmante pentru cancer din clasa opiaceelor.
Lectia a fost suficient de dura pentru ca autoritatile sa vada in ceasul al 12-lea ca nu suntem pregatiti pentru astfel de blocaje. Ministerul Sanatatii nu a prevazut asigurarea de stocuri de medicamente, desi are in subordinea sa o companie creata exact pentru asa ceva.
"Singura noastra arma e Unifarmul, care poate sa cumpere inclusiv medicamente fara autorizatie de punere pe piata," a mai spus ministrul.
Cu alte cuvinte avem solutia, dar nu o folosim. Si asta in timp ce pe piata sunt zeci de medicamente pentru care nu exista inlocuitor. Vorbim de tratamente atat pentru cancer, cat si pentru diabet sau boli cardiovasculare. Asta inseamna ca blocajele se pot repeta.
Evident ca se pune intrebarea cum reusesc unele firme sa obtina monopol. Un raspuns pe care bolnavii nu tin neaparat sa-l auda. Ei vor doar sa aiba acces la tratament. In cazul acestei femei, de exemplu, soarta a lovit de doua ori. Mai intai cu o boala rara, care ii afecteaza toata musculatura, apoi cu lipsa permanenta a medicamentului de care are nevoie si care e adus in tara de un singur importator.
Problemele ar trebui sa dispara daca Ministerul Sanatatii va asigura stocurile de medicamente promise macar pentru cele cateva zeci de substante aduse de cate o singura firma.