2012, anul schimbarilor in plan social. Clasa pregatitoare si privatizarea spitalelor, prioritati
Clasa pregatitoare, noi evaluari la clasele a II-a si a IV-a, privatizarea spitalelor, regandirea listelor de medicamente si a programelor de sanatate sunt cateva dintre noutatile in plan social.
Cea mai importanta noutate in educatie, in 2012: Clasa pregatitoare
Anul 2012 va aduce invatamant cateva noutati impuse de legea educatiei, una dintre ele referindu-se la introducerea clasei pregatitoare. Astfel, elevii nascuti in anul 2005 reprezinta ultima generatie admisa in invatamantul primar fara sa fi fost in clasa pregatitoare, din anul scolar 2012 - 2013 aceasta devenind obligatorie. Potrivit Legii educatiei nationale, masura introducerii clasei pregatitoare in invatamantul primar intra in vigoare incepand cu anul scolar 2012 - 2013. Copiii nascuti in 2005 vor fi admisi in clasa intai fara clasa pregatitoare, iar cei nascuti in 2006 vor intra in clasa pregatitoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru copiii nascuti in intervalul 1 septembrie 2006 - 31 decembrie 2006 parintii vor putea opta daca prelungesc inca un an grupa mare sau daca cei mici merg in grupa pregatitoare. In cazul in care copiii nascuti in intervalul 1 septembrie - 31 decembrie raman inca un an in gupa mare, in anul scolar 2013-2014 vor intra in clasa pregatitoare.
Potrivit legii, in clasa pregatitoare sunt inscrisi copiii care au implinit varsta de 6 ani pana la data inceperii anului scolar. La solicitarea scrisa a parinților, a tutorilor sau a sustinatorilor legali, pot fi inscrisi in clasa pregatitoare si copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la sfarsitul anului calendaristic, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare.
Cuvantul de ordine in sanatate, in 2012: privatizarea
Sistemul sanitar are in fata un an foarte dificil. Asta pentru ca, la numai cinci ani de la schimbarea legii sanatatii, respectiv in 2006, aceasta este schimbata din nou, Daca in 2006 miza era legea spitalelor pentru eliminarea conflictelor de interese, alfel spus directorii sa nu mai fie rectori sau senatori sau presedinti ai Colegiului Medicilor, in 2011 miza este privatizarea, cea a serviciilor de ambulanta, a spitalelor si a caselor de asigurari de sanatate.
Casele de asigurari de sanatate publice vor disparea, iar locul lor va fi luat de casele private care se interpun intre CNAS si funizorii de servicii medicale. De asemenea, statul renunta la monopolul asupra sistemului de urgenta, pe care il deschide privatilor. La fel si spitalele care se pot transforma in fundatii sau societati comerciale, unde angajatii vor putea primi mai multi bani decat este prevazut acum in grila de salarii.
De asemenea, oamenii scoate din buzunar anumite sume sub forma de coplata, iar din banii alocati obligatoriu pentru asigurarile de sanatate vor primi un pachet minim de servicii medicale. Pentru tot ceea ce vor dori in plus vor scoate bani din buzunar sau vor fi obligati sa faca o asigurare suplimentara de sanatate.
Ministerul Mediului va continua in 2012 programul Rabla si va demara investitiile in zona costiera
In 2012 va continua programul Rabla, care va functiona in conditii similare celor de pana acum. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, anunta ca programul Rabla va reporni in februarie, dupa ce ministerul va anunta public producatorii auto care vor participa. El preciza ca in 2011 au fost predate 120.000 de masini.
Totodata, in februarie va reporni si programul Rabla pentru tractoare, pentru care ministrul anunta ca exista interes. Pe de alta parte, in 2012 se vor aplica noile prevederi ale legii care prevede restituirea banilor din taxa auto, act normativ care a fost adoptat, la mijlocul lunii decembrie, de Camera Deputatilor, si care urmeaza sa fie promulgat. Actul normativ prevede, pe de-o parte, o reducere a taxei de poluare cu pana la 25 la suta fata de variantele anterioare, astfel ca cei care au platit-o in vechea forma pot cere rambursarea diferentei.
Ministrul Laszlo Borbely declara in 20 decembrie, ca sumele platite pentru taxa auto care trebuie recuperate vor fi returnate de catre ANAF si ca exista resurse financiare pentru restituirea taxei.
Mai multe pe www.mediafax.ro