Romania, in top 10 in Europa la productia de mere. Afacerea care aduce un profit garantat
Mere bune anul are, iar micii fermieri se lauda in aceasta toamna cu o recolta dulce si bogata. Din bucuria noastra dam si la export si, potrivit unui studiu al Ziarului Financiar, Romania este al saptelea producator pe piata europeana.
Unii au profitat de aceasta sansa si si-au deschis mici afaceri. Practic, transforma fructele in sucuri fara conservanti. Si cumparatorii sunt fericiti: in unele locuri, putem cumpara mere romanesti sub un leu kilogramul.
Dupa 20 de ani petrecuti in Germania, doi tineri din judetul Alba au investit peste 150.000 de euro intr-o fabricuta in care fac suc de mere.
"Este un an bun, nu a fost seceta ca anul trecut, lumea vine cu mere. Suntem destul de aglomerati in aceasta perioada", declara Alexandru Mihaiu, director de productie.
In schimbul fructelor, unii dintre clienti primesc licoarea dulce pe care apoi, ambalata dupa standarde europene, o pot vinde in targuri. Altii vor direct bani.
In judetul Bistrita-Nasaud, un domn si-a construit cu fonduri europene una dintre cele mai mari fabrici de suc de mere din Ardeal. Lunar livreaza in Bucuresti si in tara mii de sticle pentru mai multe hipermarketuri.
La 25 de km de Oradea un singur fermier spera sa scoata aproape 25 de tone de fructe pe fiecare din cele 20 de hectare de livada. Aproximativ jumatate din recolta merge direct la vanzare iar cealalta jumatate o foloseste pentru propria linie de imbuteliere.
In pietele din Brasov, sute de lazi pline cu mere mari si frumoase stau aliniate si isi asteapta clientii. Comerciantii le dau chiar si cu putin peste un leu.
Potrivit Ziarului Financiar, productia de mere din acest an va aduce in economie 330 de milioane de euro. Din marul romanesc musca, cu pofta, cel mai mult nemtii.