Vestile bune ale unei super-recolte la floarea soarelui. Pretul uleiului ar putea scadea si cu 20%
Dupa ce anul trecut toate alimentele s-au scumpit din cauza secetei, iata ca apar si vestile bune.
Din aceasta toamna vom da mai putini bani pe ulei. Scaderea de pret se datoreaza productiei record de floarea soarelui, cea mai buna din intreaga Europa.
Tocmai pentru ca pamantul a avut grija de cereale, patronatul uleiului anunta ieftiniri de 20 la suta la acest produs de baza.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
A fost un an agricol bun, iar semnele se vad deja la raft si ar trebui sa se simta si in buzunarele noastre.
Pretul va scadea cu 1-2 lei fata de anul trecut. Semnele bune se vad insa doar in magazinele in care stocul vechi a fost epuizat si a fost inlocuit cu ulei obtinut din semintele de anul acesta, de doua ori mai ieftine decat cele din 2012.
Patronatul din industria uleiului sustine ca de fapt se ajunge la normalitate, adica la preturi apropiate de cele din 2008 si ca anul trecut costurile au fost exagerate.
La rafturi se vad deja efectele celui mai bun an agricol din ultimele doua decenii. Uleiul costa si mai putin de 5 lei pe litru.
"In acest moment pretul la ulei este in scadere deoarece si pretul la materia prima este mai mic decat anul trecut. Aproape cu 20 la suta se va ieftini", a spus Viorel Zichil, presedintele Patronatului Uleiului.
Vestile bune au in spate productia record de floarea sorelui care ne situeaza pe primul loc in UE.
Agricultorii romani au reusit sa stranga anul acesta 1,9 milioane de tone, adica aproape 4.000 de kg la hectar fata de 1.500 in trecut.
Nu numai la floarea soarelui avem supraproductie.
Rezultatele sunt bune si la porumb. Daca la floarea soarelui cresterea inregistrata a fost de 60 la suta fata de 2012, la porumb este si mai mare, de 85 la suta.
In 2012, fermierii abia scoteau 4 tone de porumb pe hectar, anul acesta a plouat mult, iar acum se lauda:
"Intre 8 si 9 tone la hectar, o recolta mult mai buna decat cea de anul trecut", a spus agricultorul Daniel Zarna Enescu.
Porumbul ne claseaza printre fruntasii Europei, cu o productie de peste 11 milioane de tone. Doar francezii ne-au depasit, au obtinut peste 15 milioane de tone. In top cinci, mai intra si Ungaria, Italia si Spania.
Cu asa recolta ... asa incasari .
"Pentru economie inseamna o gura de oxigen de 500 de milioane de euro in cazul productiei de floarea soarelui si de alte 1,5 miliarde de euro pentru porumb", a spus Gabriel Rizi, ZF.
Daca adaugam si graul in valoare de un miliard asta inseamna incasari de 2,5 miliarde de euro numai din cereale, adica peste 2% suta din PIB.
Exista ca de obicei si revers al medaliei: surplusul a injumatatit preturile cerealelor.
Asta inseamna ca inevitabil o buna parte din aceasta super productie risca sa plece la export.