România aruncă anual peste 2,5 milioane de tone de alimente. Ce obligă o nouă lege pentru reducerea risipei alimentare
În trei ani, comercianții au donat puțin peste două mii de tone din mâncarea rămasă în restaurante, cantine sau magazine alimentare.
Asta în condițiile în care, în țara noastră se aruncă anual peste 2,5 milioane de tone de alimente. O lege nouă îi obligă pe cei implicați să ia noi măsuri pentru reducerea risipei alimentare. Deocamdată, legătura dintre comerciant și destinația unde va ajunge mâncarea nu este pusă la punct.
În fiecare seară, la închiderea programului, voluntarii vin la restaurantele și magazinele cu care colaborează pentru a umple mașina cu alimentele rămase care, altfel, ar ajunge la gunoi. Mașina cu mâncare pleacă apoi spre familiile nevoiașe.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Gina Neacșu, fondatoarea asociației „Fabrica de daruri”: „Tot ce am strâns în seara asta, până mâine dimineața noi nu le mai avem. Nu ținem produse peste noapte, dăruim tot ce primim. Nu avem depozit, nu avem o hală mare unde să le ținem. În seara asta a fost băgată dubița. De la plăcinte, ciorbița, tocăniță, carne lapte, banane, portocale, castraveți, roșii”.
Sunt puține organizații care se ocupă de distribuirea produselor rămase peste zi în restaurante, dar și mai puțini comercianți care donează mâncarea.
Toți vor fi obligați să ia cel puțin două dintre măsurile propuse pentru reducerea risipei, prin noua lege votată de parlament. Astfel, comercianții trebuie să reducă prețul la raft pentru produsele care se apropie de data expirării, să le doneze unor familii sărmane sau adăposturi de animale, ori să le transforme în compost, pentru a produce biomasă.
În România nu există un sistem de centre de colectare pentru producerea biomasei din resturi alimentare. Există doar inițiative locale, cu capacitate redusă. Însă produsele alimentare sunt bine venite în adăposturile de animale arhipline din România. Mai ales cele publice, care nu au niciodată suficientă mâncare.
Ana Constantin, Protecția Animalelor Ilfov: „Este nevoie foarte mare în adăposturi de mâncare suplimentară pentru căini. Conform legii din România, câinii din adăposturi trebuie să fie hrăniți o singură dată pe zi. Legea, la fel, obligă adăposturile să cumpere cea mai ieftină mâncare și, din păcate, câinii nu pot avea parte de tot ce au nevoie pentru a crește, a se dezvolta sănătos, nu primesc proteinele necesare din mâncarea cea mai săracă cumpărată din piață”.
Anca Tomescu, doctor veterinar la Adăpostul Speranța: „În ceea ce privește adăposturile de câini e că o mană cerească pentru ei, dar trebuie să fim atenți să ne gândim și la câini, pentru că atunci când primeam mâncare de la restaurante, era pusă în niște butoaie. Dar, de multe ori găseam și alte obiecte care dăunează câinilor”.
În țara noastră se pierd anual 2,5 milioane de tone de mâncare.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, restaurant, risipa alimentara, myimpact,
Dată publicare:
22-02-2024 19:22