90% din rosiile romanesti sunt, de fapt, crescute din seminte de import. De ce renunta fermierii la soiurile autohtone
Agricultura noastra este una plina de paradoxuri. Legumele produse aici nu sunt complet romanesti, pentru ca au fost crescute din samanta adusa din strainatate.
Se intampla in proportie de 90 la suta, in cazul rosiilor. N-au acelasi gust, dar isi pastreaza aspectul comercial mai mult timp la raft si pot fi vandute mai usor.
Rosia produsa din samanta romaneasca are o perioada de coacere mai scurta, astfel ca rezista putin la raft, cam o zi, dupa care incepe sa se inmoaie si isi pierde din calitatile comerciale. In schimb, rosia produsa din seminte de import este mai rezistenta. De altfel, rezista la raft si 5 zile fara sa se inmoaie.
Pe piata exista seminte romanesti si sunt de zece ori mai ieftine decat cele din strainatate. Fermierii le evita insa pe ale noastre.
Ca sa nu se piarda complet gustul autentic, statul ii obliga pe gospodarii care primesc subventii sa creasca 5 la suta din legume din samanta romaneasca. Fermierii planteaza si cresc aceste legume, dar nu le pun in vanzare.
Desi au fost plantate in aceeasi zi, fermierii vor iesi pe piata cu rosiile din seminte straine in luna mai, in schimb, cu cele din seminte romanesti mai trebuie sa astepte o luna.
Din 1989 cercetarea agricola romaneasca nu a mai tinut pasul cu cea europeana.
Prof. univ. Radu Sumalan, USAMVB: "Fermierii romani nu cer soiuri romanesti. Pentru fermierii romani singurul criteriu e performanta si profitabilitatea si singurul lucru de care intreaba este productia."
Din 5.000 de fire de rosii din seminte frantuzesti fermierii vor scoate o productie de 15 tone. In aceste conditii, potrivit asociatiilor de legumicultori, 90 la suta din rosiile produse in Romania sunt din samanta de import.