Rezultatele analizelor la micii cu salmonella: nu prezinta risc pentru sanatatea publica
Autoritatea Sanitar Veterinara da asigurari ca micii de pe piata sunt siguri si pot fi consumati fara teama. Seful acestei institutii a prezentat marti rezultatul analizelor in cazul micilor cu salmonella, descoperiti saptamana trecuta la Ploiesti.
Micii retrasi de la vanzare nu prezinta nici un risc, precizeaza oficialii, care au avizat intoarcerea carnii la producator. Acesta va fi obligat sa o trateze la 60 de grade, daca va dori sa o refoloseasca.
Alerta sanitar veterinara a fost data dupa ce autoritatile au gasit mici infestati cu salmonella intr-un supermarket din Ploiesti. Din lot faceau parte 840 de kilograme de mici din carne de pui. Caserolele au plecat catre Prahova de la o societate comerciala din Piatra Neamt. Potrivit anchetei, aceasta a luat carnea din Germania.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In momentul depistarii bacteriei, la depozitul magazinului din Prahova au fost retinute 205 kilograme. Alte 526 de kilograme au fost retrase din 22 de judete si Capitala.
Vladimir Manastireanu, presedintele ANSVSA: "Toata pasta de mici care a fost retinuta de la comercializare odata cu declansarea alertei se va intoarce la producator si va intra doar in produsele din carne care vor suferi un tratament termic. La temperaturi de peste 60 de grade, aceste tipuri de Salmonella nepatogene sunt distruse in aproximativ 15 minute. Se poate refolosi la alte produse in compozitia carora intra carne tocata, dar care sufera un proces de tratament termic: fierbere, mai ales la temperaturi de peste 60 de grade".
Adica, producatorul, care nu a vrut sa comenteze in niciun fel deciziile luate de ANSVSA in cazul lui, va putea sa refoloseasca aceasta carne la salam sau carnati, de pilda.
In sprijinul acestor decizii, ANSVSA a luat in calcul si faptul ca celelalte 109 de kilograme de mici contaminati, care au ajuns in farfuriile consumatorilor, nu le-au pus acestora sanatatea in pericol.
Putem spune totusi ca am avut si putin noroc. Si asta pentru ca exista aproximativ 2.100 de tipuri de tulpini de salmonella. Unele sunt atat de agresive incat, daca ajung in organismul uman, pot provoca afectiuni grave care pot duce chiar la deces.