Alerta sanitara la nivel national. 640kg de mici suspecti de salmonella, pe gratarele romanilor
Din lotul suspect faceau parte peste 800 de caserole, insa numai 200 mai erau in depozit, si au fost retrase de la vanzare. Restul, de 640, au ajuns cel mai probabil pe gratarele romanilor.
Toti cei care mananca produse contaminate cu aceasta bacterie pot face toxiinfectii alimentare grave.
Carnea contaminata a fost descoperita in urma analizelor facute in Laboratorul Directiei sanitar-veterinare din Prahova, in data de 7 iunie.
In cifre, este vorba despre un lot de 840 de kilograme de carne preparata. Caserolele au plecat de la o societate comerciala din Piatra Neamt catre depozitul unui hipermarket din Ploiesti.
Inspectorii sanitar veterinari sustin ca din aceasta cantitate, in momentul depistarii bacteriei, 640 de kilograme ajunsesera deja in 23 de judete din tara si este posibil sa fi fost deja consumate. Doar putin peste 200 de kilograme au mai fost gasite in depozit si retrase.
Reprezentantii supermarketului spun ca: "In urma verificarilor interne s-a constatat la un singur articol, de la un furnizor intern, o suspiciune de infestare cu salmonella la produsul de carne congelata de mici cu pasare, 1 kilogram. Din motive de siguranta si din proprie initiativa, toata cantitatea de marfa din acest articol, aflata in depozit, este blocata la livrare."
Societatea comerciala care a trimis carnea catre depozitul magazinului este controlata acum, la fel si distribuitorul.
''Imediat ce se primeste informarea pe sistemul rapid de alerta se formeaza o echipa care este deja prestabilita si merge in teren pentru verificarea operatorului", a declarat Corneliu Buzu, comisar sef Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorului Prahova.
Salmonella este o bacterie patogena intestinala care se transmite prin furaje sau prin apa. Cei care ajung sa manance din carnea infestata pot avea probleme mari.
Simptomele pot aparea in cel mult trei zile de la ingerarea alimentului contaminat. Primii vulnerabili in fata bacteriei sunt copiii si varstnicii, in cazul carora infectia poate fi fatala.
"Consumarea unor produse infestate cu salmonella poate provoca febra, dureri abdominale tip crampe abdominale si diaree, in special diareea apoasa. Asa mai pot sa existe greata, inapetenta si varsaturi", spune medicul Dan Decebal, purtator de cuvant DSP Prahova.
Ancheta este inca in desfasurare. Deocamdata, cei de la ANSVSA refuza sa faca public numele producatorului. Nu spun nici in ce judete au ajuns caserolele care ar putea fi contaminate.