Revoltă în Arad, unde o familie a primit 2.000 de hectare de teren: ”Se întoarce iobăgia”
Oamenii din Nadăș, județul Arad, nu mai au liniște de când au aflat că familia care încearcă de ani buni să pună mâna pe hectare întregi pe teren și pădure din sat a avut câștig de cauză.
În timp ce localnicii vorbesc despre un abuz, cei vizați de acuzații spun că au tot dreptul asupra proprietății și că sătenii nu vor fi afectați. Totuși, localnicii nu renunţă și continuă lupta în instanță.
Sentinţa Tribunalului Olt, potrivit căreia familia Colțeu ar putea să reprimească terenurile obţinute în baza unei moşteniri a creat vâlvă pe uliţele satului Nadăș. Localnicii sunt îngroziţi că şi-ar putea pierde gospodăriile şi pământul pentru care susţin că au acte.
"Ca un trasnet a căzut asupra familiei noastre, deoarece o să fim supuşi colțeilor", spune un localnic.
"Sătenii, când au auzit, au zis se întoarce iobăgia", a spus un alt localnic.
Fiica soţilor Colțeu are însă o altă variantă şi spune că sătenii nu au motive să fie îngrijoraţi.
Simona Ilieș, fiica soţilor Colțeu: "Citiţi acea adresă şi spuneţi dacă s-a luat satul său nu s-a luat satul. Şi dacă avem vreun metru în intravilan. Nu avem niciun metru în intravilan, avem doar 15 cărţi funciare. Sunt doar minciuni."
Războiul a început în 2006, când familia Colțeu a obţinut în instanţă o suprafaţă de aproape 2.000 de hectare de teren şi pădure, împreună cu clădiri aflate pe acestea. Procurorii DNA au stabilit ca o parte din documentaţia care a stat la baza acestei retrocedări a fost falsificată şi au urmat mai multe procese, care încă nu s-au încheiat.
Florin Lela, primarul comunei Taut: "Eu zic că mergem înainte şi mai avem un proces. Acolo cerem desfiinţarea certificatului de moştenitor."
Acum, toată suflarea satului aşteaptă decizia în acest proces.