Satul care a ajuns proprietatea unei familii prin decizie judecatoreasca. Ce se intampla in "Vestul Salbatic" al Romaniei

×
Codul embed a fost copiat

RETROCEDARE PENALA, partea I. Intram astazi in padurile Romaniei: cautate si iubite pentru parfumul lor unic, dar si furate si taiate de oameni ajunsi proprietari in conditii discutabile.

Mergem pentru inceput la Nadas, in Vestul Romaniei, acolo unde o localitate intreaga, cu multa padure, a ajuns in proprietatea unei singure familii. Suprafata este uriasa, peste 8.500 de hectare, in care ar intra inclusiv vatra satului. Pentru zona disputata exista acte intocmite la inceputul secolului trecut, si chiar mai vechi, dar decizia instantei a fost un soc pentru localnici. Doi din cei trei magistrati care au judecat acest caz au ajuns in arestul DNA.

Judecatoria Ineu, ora 9 dimineata. Un batran de 94 de ani intra si iese din sala de judecata. De mai bine de 6 ani isi cauta dreptatea prin instante impreuna cu alti consateni Toti sunt din satul aradean Nadas si de mai multi ani sunt protagonistii unei pelicule care este bazata pe drama, ridicol si multa umilinta. Un film in care oameni simpli de la tara s-au trezit saltati de jandarmi, speriati cu evacuarile si amenintati cu dezradacinarea, dupa ce o sentinta civila a pus un sat intreg in posesia unei singure familii. Nadasul este satul aradean cu cea mai multa padure. O asezare pe o vale, intre dealuri forestiere, in care nu exista semnal la telefonul mobil si in care oamenii sunt izolati de lume.

Localnicii, multi trecuti de 80 de ani au facut zid in fata autoritatilor venite sa-i scoata de pe terenuri si din casele in care s-au nascut si au trait o viata. Nu e vestul salbatic, e vestul Romaniei , iar intriga povestii include judecatori arestati, notari cercetati, functionari de la cadastru chemati sa dea explicatii, mosteniri cu multe semne de intrebare, dar si descinderi cu mascatii si sechestru pe averi. Un sat intreg fierbe, dupa ce o sentinta i-a trimis pe localnici inapoi in timp cu cel putin 150 de ani, pe vremea grofilor si a taranilor fara pamant.

Citește și
Printul Paul
Candva prieteni si parteneri de afaceri, astazi Printul Paul si Truica nici nu se mai privesc. "Nu il voi ierta niciodata"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Anul trecut, in luna noiembrie, un executor judecatoresc, insotit de mascati a venit in Nadas sa preia o gospodarie aflata in buza padurii. Aici, in 2 case locuieste o familie, tata, mama, fiu si nora. Mai multi localnici le-au sarit in ajutor si s-au pus in fata executorilor. Actiunea din noiembrie a fost sistata prin opozitia oamenilor, dar mai ales dupa ce procurorii DNA au inceput o ancheta la Nadas. Aveau in fata un caz dubios. O singura familie, care n-avea legatura cu acest loc, a mostenit tot satul, printr-o decizie definitiva si irevocabila data de judecatoria Ineu.

Povestea acestei mosteniri este si ea plina de semne de intrebare. La inceputul secolului 20 la Nadas, sotii Iosif si Elena Grosz, grofi evrei au stapanit aici mai multe terenuri si padurea din zona. Se intampla in perioada de industrializare a Aradului, cand judetul era comitat si facea parte din Imperiul Habsburgic. Sotii Grosz se ocupau cu prelucrarea lemnului la Nadas, unde aveau o fabrica la care lucrau cateva sute de angajati. Detineau in acelasi timp una dintre cele mai impunatoare vile din centrul Aradului. Documentele din arhivele statului arata ca familia Grosz detineau aproximativ 6 mii de hectare de teren in zona. Prin mai multe decizii ale instantelor aradene si prin doua reforme agrare au pierdut aproape 2 mii de hectare, in favoarea statului roman. Mare parte din teren a ajuns la vaduve, orfani de razboi sau veterani prin decizii ale statului.

Un satean detine un astfel de document de improprietarire, pe numele tatalui sau, insa nu a intabulat terenul. La inceputul anilor 2000, Ecaterina Maierowitz sustinea ca este unica mostenitoare a averii sotilor Grosz. Moierowitz moare si lasa unor vecini prin testament drepturile de mostenire. Noii mostenitori, familia Colteu, cere in 2004 in instanta averea sotilor Grosz si prezinta documente din vremea in care averea boierilor Grosz era intreaga, inainte de reformele agrare. In 2006 judecatoria Ineu le recunoaste printr-o hotarare definitiva si irevocabila dreptul de proprietate asupra a 8500 de ha de teren la Nadas, exact toata suprafata satului. Cu aceasta hotarare, familia Colteu incearca sa intabuleze terenul. Zona insa nu avea masuratori cadastrale iar fara ele era imposibila punerea in proprietate. Asa ca familia Colteu se intoarce la judecatoria Ineu unde obtine in 2009 o decizie prin care Oficiul de cadastru e oblicat sa intabuleze terenul pe numele Colteu fara existenta unor masuratori. 2 dintre cei 3 judecatori care au dat decizii in acest caz au ajuns ulterior in arestul DNA pentru luare de mita in alte dosare.

Aurel Tripa este unul dintre cei arestati.”Eu nu am ce sa imi reprosez pentru ca decizia era data din 2006. Permitea intabularea conform celor aratate in 2006."

Aurel Tripa este judecatorul care a dat in 2009 o sentinta favorabila sotilor Colteu: i-a autorizat sa intabuleze cei 8500 de hectare cu suma de …12 lei. In 2013, cu o luna inainte de pensionare Tripa a fost prins in flagrant, in timp ce primea 6 sute de euro si doua telefoane mobile, de la un denuntator. Judecatorul spune ca nu a facut decat sa completeze decizia data in 2006 de sefa lui de la Judecatoria Ineu, Mariana Luciu.

Luciu nu a dorit sa ne acorde un interviu. Ea a dat decizia din 2006 de punere in posesie pentru suprafata uriasa a satului. Judecatoarea ne-a declarat insa ca decizia ei nu prevedea si intabularea zonei uriase, ci ar fi lasat asta la latitudinea autoritatilor competente, in speta Oficiul de Cadastru. Doar ca noii proprietari nu au mers la Cadastru pentru intabulare, asa cum era firesc ca sa obtina astfel deplina proprietate a celor peste 8500 de hectare. I-au solictat judectorului Tripa sa oblige Oficiul de cadastru sa intabuleze fara masuratori, desi astfel de masuratori ar fi aratat ca la mijloc era vorba de multe suprapuneri de teren, cu proprietatile oamenilor.

Simona Ilies e fiica sotilor Colteu. Si ea este cercetata de DNA si ii ia apararea judecatorului sustinand, intr-un mod cu totul ciudat, ca magistratul nu le-ar fi dat castig de cauza, desi in hotarare scrie negru pe alb ca e vorba de admiterea actiunii. "Solutia aceea e de respingere. Pentru ca…E o lege speciala", spune ea.

Femeia e contrazisa chiar de judecatorul Tripa, care spune ca a admis actiunea. "Eu cred ca hotararea pe care eu am dat-o este legala, este temeinica, raportat la hotararea din 2006, de catre judecatorul care a judecat fondul cauzei."

In dosarul DNA cuprinde mai multe interceptari telefonice ale judecatorilui Tripa cu Simona Ilies, fiica familiei Colteu. Discutau despre sume mari de bani, zeci de mii de euro pe care femeia i-ar fi dat magistratului, pentru decizii favorabile. Aveau coduri, intalnirile aveau loc la "spital", casa judecatorului iar banii erau numiti "medicamente" in convorbiri.

”Familia Colteu era o familie foarte cunoscuta in Ineu. Aveau foarte multe procese cu oameni care ocupau anumite portiuni din terenul care le-a fost retrocedat, sigur a fost o situatie speciala, am cunoscut-o pe una dintre fete, sigur ca am vorbit, dar discutiile nu aveau nicio legatura cu procesele pe care ei le aveau pe rol”, spune Aurel Tripa

Adrian Vinesiu este un aradean care se lupta in instanta cu cei din familia Colteu pentru o vila impunatoare din buricul Aradului, pe care acestia au dobandit-o odata cu pamanturile de la Nadas. El se intreaba de ce a zacut atat de mult dosarul in sertarele DNA, cat timp existau interceptari clare, care puteau face lumina inca din 2011, in mostenirea suspecta de la Nadas.

“Am depus si actul de urmarire penala al domnilor Coltei, mai bine zis dosarul de la DNA., compus din 29 de dosare, in care sunt acuzati de fals, de uz de fals, instigare, dare de mita. O insiruire de acuzatii, nu facute de mine, de DNA."

Vasilica Coroiu este avocatul unora dintre sateni. Spune ca dosarul judecatorului Tripa ar putea elucida cazul. "Cat timp exista acest dosar de urmarire penala este clar ca exista acele documente care pana la urma vor finaliza situatia acestui litigiu.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Numele lui Gigi Becali, din nou in atentia DNA. Statul a ajuns sa plateasca 60 mil. euro pentru un teren vandut cu un milion
Numele lui Gigi Becali, din nou in atentia DNA. Statul a ajuns sa plateasca 60 mil. euro pentru un teren vandut cu un milion

Gigi Becali are toate sansele sa ajunga iar in fata anchetatorilor. Nici n-a iesit bine din inchisoare ca pe numele acestuia a fost facuta o noua plangere la DNA.

Candva prieteni si parteneri de afaceri, astazi Printul Paul si Truica nici nu se mai privesc.
Candva prieteni si parteneri de afaceri, astazi Printul Paul si Truica nici nu se mai privesc. "Nu il voi ierta niciodata"

Buni prieteni si parteneri de afaceri ani de zile, printul Paul al Romaniei si Remus Truica au stat marti cateva ore sub acelasi acoperis, la Instanta Suprema, dar nici macar nu s-au privit.

Dosarul MAFIA LEMNULUI. Parlamentarii anunta miercuri daca le ridica imunitatea lui Viorel Hrebenciuc si Ion Adam
Dosarul MAFIA LEMNULUI. Parlamentarii anunta miercuri daca le ridica imunitatea lui Viorel Hrebenciuc si Ion Adam

Biroul permanent al Camerei Deputatilor a trimis, sambata, comisiei juridice solicitarea DNA de incuviintare a arestarii preventive a lui Viorel Hrebenciuc si Ion Adam.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.