Revelion în adâncurile pământului. Speologii s-au reunit la Peștera Ghețarul
A fost o sărbătoare excentrică şi cu siguranţă de neuitat pentru cei care au vrut să numere ultimele secunde din 2017 pe vârf de munte, deasupra norilor.
Dacă au ales hotelul de gheaţă de la Bălea Lac, au dat fracul şi rochiile cu paiete pe geci groase şi bocanci îmblăniţi. La fel au procedat şi speologii din Alba, care au ciocnit în peşteră.
20 de turişti din Marea Britanie, cazaţi la Bălea, au suportat cu bine temperaturile care nu au sărit de zero grade. Erick şi Leslie sunt pentru prima dată în România.
Erick și Leslie: "Sunem pentru prima dată aici, prima dată şi în România, şi ne place foarte, foarte mult. Mâncare bună, oameni amabili, cu siguranţă ne vom întoarce."
Alţi turişti au încercat zăpada şi au admirat peisajul fantastic.
Tânăr: ”Este foarte, foarte frumos şi este prima oară în munte de Revelion."
Un astfel de Revelion a costat 100 de euro noaptea de cazare. Participanţii au dat în plus pentru cina festivă încă 50 de euro.
În Apuseni, a devenit deja o tradiţie ca speologii din toată ţara, împreună cu familiile lor, să sărbătorească trecerea în noul an în adâncurile pământului. De data aceasta, a fost aleasă Peştera Gheţarul de la Scărişoara din Munţii Apuseni, cu o vechime de peste 10.500 de ani.
Cristinel Pasca, speolog: ”Să fie un an mai bun, multe realizări. Cât mai multe peşteri noi descoperite şi cât mai multe amenajate."
Cristian Cuibotărescu, preşedinte Asociaţia Sfinx Gardă: ”O tradiţie speologică spune că dacă întâmpini Noul An într-o peşteră, în acel an ai şanse să descoperi noi peșteri şi noi galerii şi să le explorezi, să le documentezi, să le cartezi."
În Peştera Gheţarul de la Scărişoara, cercetătorii fac studii pentru a reconstiui schimbările climatice din ultimii 5000 de ani.