Casa lui Ion Creangă, colindată de Anul Nou. ”Așa e tradiția, dacă nu intră în curte e rușine”

01-01-2018 17:42


Farmecul arhaic al multor ţinuturi de la noi este dat şi de obiceiurile pe care oamenii locului se străduiesc să nu le îngroape.

Dacă în Bucovina feeria peisajului este completată, la trecerea dintre ani, de urători în straie populare, la Humulesti, Pluguşorul este cel mai aşteptat. Nici ardelenii nu se lasă mai prejos şi trec înainte să se ivesca zorii pe la toţi cei care poartă numele Sfântului Vasile.

De Sărbători, turiştii din toată lumea aleg Bucovina nu doar pentru bucatele unice, ci şi pentru obiceiuri.

Mariana Moglan, coordonator grup de copii: "Este un colind foarte vechi. Oamenii pe pământ să fie buni cinstiţi pentru că doar aşa pot deschide poarta Raiului."

Înainte să înveţe să se îmbrace la modă, fetițele locului trebuie să ştie cum arată portul străbunicilor.

Colindătoare: "Costumaţia mea este din cămeşoi, catrinţa şi cojoc. Cojocul este vechi de aproape 100 de ani, este cusut manual pe vremea tinerilor de mai demult. Catrinţa, la fel şi cămeşoiul tot aşa. L-am primit moştenire de la străbunica mea.

Tot despre tradiţii vorbesc şi ucrainenii de la Negostina, o localitate aflată la doar câţiva kilometri de graniţă. Anul Nou este momentul în care îşi etalează costumele unice.

Femeie: "Costumul popular ucrainean, după cum aţi văzut, este foarte diferit de ceea ce aţi văzut până acum în Bucovina. Este viu colorat, florile reprezentative sunt macii. Albăstrele spicele de grâu, care reprezintă bogăţia pământului."

La Humulești, Anul Nou este întâmpinat la fel, de sute de ani. Bătrânii satului au păstrat viu obiceiul Pluguşorului, care vesteşte o recoltă bogată. An de an, urătorii se opresc şi pe la casa lui Creangă.

Un strat de zăpadă n-ar fi stricat, cred colindătorii, însă obiceiul trebuie dus mai departe.

Geta Cucoș, administrator muzeu: ”Bucuroşi de oaspeți, bine aţi venit şi vă mai poftim şi la anul.

Pe nea Ion Trăsnea l-au ajuns bătrâneţile şi spune că a venit rândul tinerilor. Ne povestește amuzat că prin curtea bunicului său fugea Nica dezbrăcat de la scăldat şi e mândru nevoie mare.

Ion Trăsnea: "Eu din '82 am mers cu Pluguşorul, dar de anul ăsta gata am terminat, nu mai pot. M-am retras şi a rămas tineretul.

Dincolo de Carpaţi, la Budacu de Sus în judeţul Bistriţa Năsăud, înainte de răsăritul soarelui, în prima zi a anului, feciorii merg pe uliţele satului cu uratul.

Dana Grigore, localnică: "Umbla cu Plugul. E la noi tot timpul. Ce se întâmplă dacă nu intra în curtea omului? O ruşine pentru fată sau fecior. De când m-am născut aşa e tradiţia."

Indiferent de ce zonă a ţării vorbim, un lucru este clar: gazdele care refuză colinda vor avea un an plin de ghinioane.

VIDEO PROTVPLUS.RO