RETETE DE PASTE. Kokoretsi, friptura de miel preparata de aromani, o delicatesa a sultanilor
Daca ati scapat de cumparaturi si curatenie, v-am pregatit o reteta pentru friptura de miel, stiuta doar de aromanii din Cogealac.
Carnea de miel este alintata in arome de rozmarin, fragezita pe vatra si invelita in aluat. Bucatarii imbraca maruntaiele mielului in mate si fac din ele kokoretsi, un deliciu de Paste, preferat de sultani si vechii greci.
Bucatarul insusi trebuie sa aleaga din turma mielul pentru sacrificiu. Asa este traditia la aromanii din inima Dobrogei.
Reteta este stiuta doar de batranele satului, iar bucatarul fura meseria. Mai intai, portioneaza carnea si o aseaza in tava. Intre bucatele de pulpa si cotlet, face loc pentru kokoretze. O reteta ciudata, stiuta doar in Balcani.
"Sunt maruntaiele ficatul, rinichiul si inima, infasurate cu matul de la miel", spune bucatarul.
Adica tocmai acele organe pe care cele mai multe gospodine la folosesc la drob. Peste toate, se toarna arome care sa imbete gusturile.
"Sare, piper, aici este o supa de legume, vin alb, ulei si rozmarin'', mai explica bucatarul.
Cuptorul vechi de zeci de ani este incalzit doar cu lemne si paie, iar tava nu se aseaza decat dupa ce valvataia se potoleste si peretii sunt incinsi. La fel, si pentru cele care vor sa incerce reteta la aragaz.
Nimeni nu are voie sa se atinga de tava pentru a nu deranja mirodeniile. Intre timp, batrinele pregatesc cu maini trudite un aluat special cu care sa inveleasca la un loc toate aromele.
Batarnele gusta din carnea aurita si din aluatul moale.