RETETE DE PASTE. Kokoretsi, friptura de miel preparata de aromani, o delicatesa a sultanilor

×
Codul embed a fost copiat

Daca ati scapat de cumparaturi si curatenie, v-am pregatit o reteta pentru friptura de miel, stiuta doar de aromanii din Cogealac.

Carnea de miel este alintata in arome de rozmarin, fragezita pe vatra si invelita in aluat. Bucatarii imbraca maruntaiele mielului in mate si fac din ele kokoretsi, un deliciu de Paste, preferat de sultani si vechii greci.

Bucatarul insusi trebuie sa aleaga din turma mielul pentru sacrificiu. Asa este traditia la aromanii din inima Dobrogei.

Reteta este stiuta doar de batranele satului, iar bucatarul fura meseria. Mai intai, portioneaza carnea si o aseaza in tava. Intre bucatele de pulpa si cotlet, face loc pentru kokoretze. O reteta ciudata, stiuta doar in Balcani.

"Sunt maruntaiele ficatul, rinichiul si inima, infasurate cu matul de la miel"
, spune bucatarul.

Citește și
aperitiv chec, retete de Paste
RETETE DE PASTE: Aperitiv chec pentru masa de Paste

Adica tocmai acele organe pe care cele mai multe gospodine la folosesc la drob. Peste toate, se toarna arome care sa imbete gusturile.

"Sare, piper, aici este o supa de legume, vin alb, ulei si rozmarin'', mai explica bucatarul.

Cuptorul vechi de zeci de ani este incalzit doar cu lemne si paie, iar tava nu se aseaza decat dupa ce valvataia se potoleste si peretii sunt incinsi. La fel, si pentru cele care vor sa incerce reteta la aragaz.

Nimeni nu are voie sa se atinga de tava pentru a nu deranja mirodeniile. Intre timp, batrinele pregatesc cu maini trudite un aluat special cu care sa inveleasca la un loc toate aromele.

Batarnele gusta din carnea aurita si din aluatul moale.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Sorana Cîrstea, superbă și milionară! Bolidul de peste 200.000 de € achiziționat de sportivă
FOTO Sorana Cîrstea, superbă și milionară! Bolidul de peste 200.000 de € achiziționat de sportivă
Citește și...
RETETE DE PASTE: Pasca fara aluat pentru Paste, cu branza si stafide
RETETE DE PASTE: Pasca fara aluat pentru Paste, cu branza si stafide

Alaturi de ciorba de miel, friptura la cuptor si ouale vopsite, pasca cu branza si stafide nu trebuie sa lipseasca din meniul de Paste. Reteta pentru pasca de Paste pe care ti-o propunem este simpla si delicioasa.

RETETE DE PASTE: Aperitiv chec pentru masa de Paste
RETETE DE PASTE: Aperitiv chec pentru masa de Paste

Pentru sarbatorile de Paste din acest an iti propunem un aperitiv delicios, care nu trebuie sa lipseasca de pe masa. Aceasta reteta de Paste se prepara foarte simplu, iar ingredientele sunt sanatoase si gustoase.

RETETE DE PASTE: Obiceiuri culinare internationale pentru masa de Paste
RETETE DE PASTE: Obiceiuri culinare internationale pentru masa de Paste

Friptura de miel la cuptor si ouale vopsite pot fi gasite si in meniul de Paste din alte tari. Te invitam sa descoperi si sa te inspiri din retetele de Paste ale tarilor din toata lumea.

Recomandări
Încrederea americanilor în economia Statelor Unite s-a prăbușit la al doilea cel mai scăzut nivel din ultimii 70 de ani
Încrederea americanilor în economia Statelor Unite s-a prăbușit la al doilea cel mai scăzut nivel din ultimii 70 de ani

În crederea americanilor în economia țării lor s-a prăbușit până la al doilea cel mai scăzut nivel din ultimii peste 70 de ani, practic de când se fac astfel de măsurători în Statele Unite.

 

Peste 4,3 milioane de ucraineni care au fugit de război beneficiază de protecție în UE. Câți se află în România | HARTĂ
Peste 4,3 milioane de ucraineni care au fugit de război beneficiază de protecție în UE. Câți se află în România | HARTĂ

Peste 4,3 milioane de ucraineni care au fugit de războiul declanșat în țara lor de Rusia lui Vladimir Putin beneficiază de protecție în țările Uniunii Europene. Dintre aceștia, 182.000 se află în România.

 

O delegație a Congresului SUA vine în România. Surse: Este vorba de o vizită de rang înalt
O delegație a Congresului SUA vine în România. Surse: Este vorba de o vizită de rang înalt

O delegație a Congresului SUA a ajuns vineri la Bruxelles, în Parlamentul European, unde discuțiile au fost conduse de deputatul român Nicu Ștefănuță.