Ziua in care resursele Terrei pentru 2016 s-au terminat. O specie de peste extrem de consumata nu va mai exista in 5 ani
Luni este ziua in care am consumat toate resursele pe care planeta ni le-a pregatit pentru 2016. Practic, de marti intram in cele de anul viitor. Din pacate, este vorba de resurse care nu se regenereaza si pentru care omenirea nu a avut respect.
Ca sa intelegeti, din cauza consumului iresponsabil in cinci ani de exemplu vom ramane fara ton in oceane si desigur in magazine.
Opt august este o zi trista pentru planeta Pamant. Ecologistii au calculat ca luni am epuizat toate resursele pentru intreg anul. Asadar, comemoram World Overshoot Day, adica Ziua Depasirii. S-a intamplat cu cinci zile mai devreme decat in 2015.
Magor Csibi, director World Wildlife Fund Romania: "Aer, apa, paduri, mancare, in momentul in care incep sa dispara, accesul nostru va fi din ce in ce mai greu. Imaginati-va discutia dintre vanzator si cumparator. Aveti conserva de ton? Nu mai exista. Si cand aduceti? Nu mai aducem, nu exista."
Potrivit calculelor ecologistilor, consumul nesabuit de ton va duce la disparitia lui din oceane in urmatorii cinci ani.
Nici apa nu ne mai ajunge. In prezent o treime din populatie, mai exact doua miliarde oameni, sufera de sete, iar in 20 de ani, patru miliarde de oameni vor avea acces rationalizat la apa potabila.
O alta resursa extrem de importanta este solul. Din cauza temperaturilor mari si a agriculturii intensive Pamantul se desertifica intr-un ritm ametitor, situatie valabila si in Romania.
Una din cele mai importante resurse naturale ale Romaniei este in pericol. 40 la suta din suprafata arabila este sub risc de desertificare. Potrivit statisticilor, in fiecare an o mie de hectare de teren agricol se transforma in nisip. Asta in conditiile in care este nevoie de 500 de ani pentru a se reface doi centimetri si jumatate de sol. Pe termen lung, situatia este cu adevarat ingrijoratoare.
Andrei Marutescu, reprezentantul unei companii pentru protectia plantelor: "Putem vorbi 10-20-30 de ani, asta nu inseamna ca nu o sa mai avem sol in 30 de ani, dar calitatile lui vor fi compromise."
Daca pana acum de pe un hectar de teren se hraneau intr-un an doi oameni, din 2030 un hectar ar trebui sa furnizeze alimente pentru cinci persoane. Potrivit calculelor, in 2050 pe planeta vor fi deja peste noua miliarde de pamanteni, fata de sase miliarde in prezent.
Sursa: Pro TV
Etichete: natura, apa, planeta, ton, wwf, resurse, ecologisti, ecologie,
Dată publicare:
08-08-2016 18:55