Regiunea din România unde sunt cei mai mulți patroni. În mod surprinzător, nu este București-Ilfov

romani
Shutterstock

Cei mai mulți patroni din România sunt în regiunile Sud-Est, Sud-Vest și Vest, se arată în datele publice ale INS. Asta în condițiile în care în Sud-Vest sunt cei mai mulți lucrărori în agricultură, dar și cele mai puține persoane ocupate din România.

Ponderea patronilor în totalul populaţiei ocupate civile depăşea ponderea pe ţară (2,1%) în regiunile Sud- Vest Oltenia (2,4%), Sud - Est (2,6%) şi Vest (2,6%), conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Asta în condițiile în care în regiunea Sud-Vest Oltenia se înregistrează cea mai mică pondere a populației ocupate (65,6%), dar și cei mai mulți români care lucrează în agricultură (17,6%).

Resursele de muncă erau, la începutul anului 2024, de 12.091.800 persoane, reprezentând 63,4% din populaţia totală a ţării, iar ponderea majoritară o deţineau bărbaţii (51,5%).

Resursele de muncă reprezintă segmentul populaţiei rezidente care dispune de ansamblul capacităţilor fizice şi intelectuale care îi permit să desfăşoare o muncă utilă în una dintre activităţile economiei naţionale.

Citește și
inflatie
Cele mai mari schimbări făcute de români din cauza creșterii prețurilor la alimente

Potrivit INS, în anul 2023, populaţia în vârstă de muncă aptă de lucru (determinată prin scăderea din populaţia în vârstă de muncă a persoanelor cu incapacitate permanentă de muncă şi a pensionarilor în vârstă de muncă care nu lucrează, cu pensie anticipată sau anticipată parţial, sau cu pensie de invaliditate gr. I si II) a fost de 11.519.900 persoane (52,2% bărbaţi şi 47,8% femei) şi deţinea o pondere de 95,3% în totalul resurselor de muncă.

Ponderea bărbaţilor o depăşea pe cea a femeilor cu 2,7 puncte procentuale. Persoanele sub şi peste vârsta de muncă aflate în activitate reprezentau 4,7% din resursele de muncă, în cadrul acestei categorii femeile fiind majoritare (62,9%).

Populația activă a României este de aproape 8 milioane de persoane

Populaţia activă civilă era la 1 ianuarie 2024 de 7.973.200 persoane, reprezentând 41,8% din populaţia rezidentă a ţării. În populaţia activă civilă femeile deţineau o pondere mai scăzută comparativ cu bărbaţii (45,4% femei faţă de 54,6% bărbaţi).

Dintre persoanele active de sex feminin 96,9% erau ocupate şi 3,1% în şomaj. În totalul populaţiei active civile, populaţia ocupată deţinea o pondere de 97%.

Rata de activitate a resurselor de muncă (ponderea persoanelor active în resursele de muncă) a fost de 65,9%. Rata de activitate pentru bărbaţi (70,0%) a fost superioară celei corespunzătoare femeilor (61,7%) cu 8,3 puncte procentuale.

La 1 ianuarie 2024, populaţia ocupată civilă a fost de 7.737.600 persoane. Rata de ocupare a resurselor de muncă (ponderea persoanelor ocupate în resursele de muncă) a fost de 64%.
Rata de ocupare la persoanele de sex feminin a fost de 59,7%, mai redusă cu 8,3 puncte procentuale comparativ cu rata de ocupare la bărbaţi (68%).

Activităţile cu un pronunţat grad de feminizare a populaţiei ocupate civile, în anul 2023, au fost cele de: sănătate şi asistenţă socială (79,6%), intermedieri financiare şi asigurări (72,3%), învăţământ (72,1%), hoteluri şi restaurante (60,4%), administraţie publică şi apărare (59,9%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (57,4%).

Activităţile economice în care bărbaţii şi femeile îşi desfăşoară activităţi într-o proporţie aproape egală sunt: activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (52% femei şi 48% bărbaţi) şi comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (50,8% femei şi 49,2% bărbaţi).

Persoanele ocupate de sex masculin au predominat în toate celelalte activităţi economice, deţinând proporţii majoritare în transport şi depozitare (84,4%), construcţii (84,2%) şi industrie extractivă (83,6%).

11,4% dintre românii activi lucrează în agricultură

La sfârşitul anului 2023, repartizarea populaţiei ocupate civile pe sectoare de activitate evidenţia că activităţile neagricole deţineau o pondere de 88,6%, în serviciile comerciale şi sociale
lucrau 55,9% dintre persoanele ocupate, iar în industrie şi construcţii 32,7%.

Structura populaţiei ocupate civile pe sectoare de activitate economică evidenţia că 11,4% din populaţia ocupată îşi desfăşura activitatea în sectorul agricol.

Din totalul persoanelor ocupate în activităţile neagricole, 25,8% au lucrat în industrie, 18,3% în comerţ, 11,1% în construcţii, 7,3% în transport şi depozitare, 7,3% în sănătate şi asistenţă socială şi 5,9% în învăţământ.

Repartizarea populaţiei ocupate civile pe forme de proprietate evidenţiază o pondere a persoanelor ocupate în sectorul privat (81,7%) de 5 ori mai mare decât ponderea persoanelor ocupate în sectorul public (16,5%).

După forma de proprietate a unităţilor în care au lucrat, bărbaţii deţineau ponderea majoritară în populaţia ocupată civilă din sectorul mixt (60,1%) şi privat (58,4%). În schimb, femeile erau preponderente în unităţile din sectorul public (63,9%).

"Analizând distribuţia populaţiei ocupate civile pe forme de proprietate şi activităţi ale economiei naţionale se constată concentrarea persoanelor ocupate din sectorul public (98,0%) şi mixt (99,3%) în activităţile neagricole", subliniază INS.

Regiunea Nord-Est are cea mai mare pondere a populației în vârstă de muncă din țară

Salariaţii au continuat să deţină cea mai mare pondere (73,4%) în totalul populaţiei ocupate civile. Aceştia au predominat în servicii sociale (94,1%), servicii comerciale (81,1%) şi industrie şi construcţii (74,2%).

Repartizarea resurselor de muncă pe regiuni de dezvoltare reliefează următoarele aspecte: regiunea Nord - Est asigură 16,4% din resursele de muncă ale României, populaţia în vârstă de muncă (1.965.700 persoane) reprezentând 16,6% din populaţia în vârstă de muncă pe ţară; regiunea Sud - Muntenia dispune de 14,4% din resursele de muncă ale ţării, cu o populaţie în vârstă de muncă de 1.748.100 persoane, respectiv 14,8% din populaţia în vârstă de muncă a ţării; regiunea Nord - Vest concentrează 13,3% din resursele de muncă la nivel naţional şi 13,5% din populaţia în vârstă de muncă (1.602.000 persoane).

Cea mai mare rată de ocupare a resurselor de muncă a fost de 86,3% şi s-a înregistrat în regiunea Bucureşti - Ilfov. Dintre celelalte regiuni, valori mai ridicate s-au înregistrat în regiunile Vest (72,3%), Centru (69,3%), şi cele mai scăzute în regiunile Nord - Est (49,8%) şi Sud - Muntenia (54,7%).

În toate regiunile, rata de ocupare a înregistrat valori mai ridicate pentru persoanele de sex masculin comparativ cu cele de sex feminin. Ecartul dintre ratele de ocupare pentru cele două sexe a avut valori cuprinse între 13,5 puncte procentuale (regiunea Vest) şi 4,7 puncte procentuale (regiunea Nord - Est).

Din distribuţia populaţiei ocupate civile pe regiuni de dezvoltare, se observă că în regiunea Bucureşti - Ilfov se concentrează cea mai mare proporţie a persoanelor ocupate (19%), iar în regiunea Sud - Vest Oltenia cea mai mică proporţie (8,6%).

Cei mai mulți salariați, în regiunea București-Ilfov

Totodată, analiza structurii populaţiei ocupate civile pe sectoare de activitate evidenţiază că în regiunile Sud - Vest Oltenia şi Nord - Est s-au înregistrat cele mai mari ponderi ale persoanelor care lucrau în activităţile agricole (17,6% ambele).

Industria şi construcţiile concentrau 38,2% în regiunea Centru, 35,9% în regiunea Nord - Vest, 35,6% în regiunea Vest şi 35,4% în regiunea Sud - Muntenia, dintre persoanele ocupate. În servicii îşi desfăşurau activitatea peste 50% dintre persoanele ocupate din aproape toate regiunile, cu excepţia regiunilor Sud - Muntenia şi Sud - Vest Oltenia. Cea mai mare pondere a populaţiei ocupate civile în servicii s-a înregistrat în regiunea Bucureşti - Ilfov (74%).

La 1 ianuarie 2024, cea mai mare parte a populaţiei ocupate civile a fost constituită din salariaţi în regiunile Bucureşti - Ilfov (87%), Vest (75%) şi Centru (73,7%). Cele mai mici ponderi s-au înregistrat în regiunile Sud - Vest Oltenia (65,6%), Nord - Est (66,3%), şi Sud - Muntenia (66,5%).

Ponderea patronilor în totalul populaţiei ocupate civile depăşea ponderea pe ţară (2,1%) în regiunile Sud- Vest Oltenia (2,4%), Sud - Est (2,6%) şi Vest (2,6%).

Lucrătorii pe cont propriu şi lucrătorii familiali neremuneraţi au deţinut ponderi importante în populaţia ocupată civilă a regiunilor Nord - Est (24,6%, respectiv 7,1%), Sud - Muntenia (25,4%, respectiv 6,3%) şi Sud - Vest Oltenia (24,8%, respectiv 7,2%).

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Date INS pentru 2022: Salariul mediu brut lunar în România a fost de 6.451 de lei, cu diferenţieri pe sexe
Date INS pentru 2022: Salariul mediu brut lunar în România a fost de 6.451 de lei, cu diferenţieri pe sexe

Câştigul salarial mediu brut înregistrat în luna octombrie 2022 la nivelul economiei naţionale, în întreprinderile cu cel puţin 10 salariaţi, a fost 6.685 lei/lună, iar cel net 4.129 lei/lună, arată datele publicate de INS.

Cele mai mari schimbări făcute de români din cauza creșterii prețurilor la alimente
Cele mai mari schimbări făcute de români din cauza creșterii prețurilor la alimente

Deși sunt mai mari ca anul trecut, prețurile își temperează ritmul de creștere. Potrivit INS, rata anuală a inflației a scăzut în august la 5,1%.

Economia României „gâfâie”, bugetul e în pericol. Suntem codașii UE la capitolul creștere economică
Economia României „gâfâie”, bugetul e în pericol. Suntem codașii UE la capitolul creștere economică

Economia României a crescut sub așteptări cu mai puțin de un procent în prima jumătate a anului. Potrivit INS, rezultatul pentru lunile aprilie, mai, și iunie, arată îngrijorător, avansul economiei fiind periculos de aproape, de zero.

Performanță comercială mixtă pentru țara noastră. INS anunță că exporturile au scăzut cu 2,9% în primele 5 luni
Performanță comercială mixtă pentru țara noastră. INS anunță că exporturile au scăzut cu 2,9% în primele 5 luni

Exporturile României au scăzut cu 2,9%, în primele cinci luni, la 38,536 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 0,2%, la 50,824 miliarde euro, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

PIB-ul României a crescut peste așteptări, cu 0,7% față de precedentele trei luni. Estimările INS
PIB-ul României a crescut peste așteptări, cu 0,7% față de precedentele trei luni. Estimările INS

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2024 a fost de 424,634 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,7% faţă de trimestrul IV 2023 şi cu 2,2% faţă de trimestrul I 2023. 

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..