Dacă sunteţi în căutare de peisaje şi experienţe de neuitat, departe de aglomerație, puteți alege zona Bâlea.

 

Acolo, munţii au fost cuceriţi de zăpadă, cabanele îmbrăcate în omăt aşteaptă oaspeţi, iar mesele îmbelșugate nu lipsesc.

Doritorii se pot bulgări în voie, iar aventurierii pot cuceri poteci neumblate, chiar și pe schiuri.

Munții Făgăraș parcă s-au transformat într-un regat de zăpadă. Întinderea mare, de un alb imaculat, ascunde zone de o frumusețe care te lasă fără cuvinte.

Iar din când în când se aud turiști fericiți, care se bucură de natură, departe de aglomerație.

"Schiul de tură te ajută foarte mult să-ți fie mai ușor să ajungi în locuri mai îndepărtate și să mergi mai ușor, pe zăpadă mare, în zona alpină".

"Mie îmi place foarte mult și urcarea, nu mai mult decât coborârea. Îmi place foarte mult să urc, schiul de tură e un sport foarte fain".

"Locul ăsta e nu știu... ca o eliberare. Nu te poți duce în stațiune și să te bucuri de liniștea de acolo, vii aici și zici, ok, pot să-mi aleg să mă dau acolo".

Pentru o experiență sigură în afara pârtiilor trebuie să țineți însă cont de sfaturile specialiștilor.

Dan Popescu, salvamontist Salvamont Sibiu: "Tot timpul să vă alegeți grupul potrivit cu care să schiați. Trebuie să cunoașteți bine și terenul și condițiile meteo înainte să vă aventurați".

"Asta căutam, zăpadă faină. Și odată cu zăpadă multă, spațiul. Și cât mai puțină lume, să nu fie îmbulzeală".

 

Un prânz la cabană costă de la 40 de lei

Pentru cei care nu se încumetă să pornească cu schiurile pe poteci neumblate există alte oferte. Bulgareala.

"Gata, nu mai pot! Te predai? Gata!!!".

"Ne aduce aminte de copilărie, când era foarte multă zăpadă peste tot și ne bucurăm de fiecare iarnă!".

"Oooo! O minivacanță pe cinste! Ne-am bucurat de o bulgăreală".

După mișcare și o porție de aer proaspăt, rece, un popas la o cabană este musai de făcut. Gazdele vă așteaptă cu tot felul de bunătăți, greu de refuzat.

Regina Klingeis, administrator cabană: "Ce pregătim noi la cabană: ciorbă de fasole cu tarhon cu pâine de casă și ceapă roșie, avem preparate de vânat, preparate de berbecuț, pastramă, păstrăv. Avem și un vin fiert, o țuică fiartă putem face, un ceai cu rom tradițional cum se bea la munte, la cabană".

Octavian Turcu, cabanier: "Avem apartamentul numărul 1, apartamentul în care era cazat președintele de atunci, Nicolae Ceaușescu. L-am păstrat identic și așa speram să și rămână. Face parte din istoria noastră".

Prețul unui prânz începe de la 40 de lei.