Referendum pentru redefinirea familiei, pe 10 iunie. Ministrul Deneş: "Va fi duminica luminată"
Referendumul pentru redefinirea noţiunii de familie în Constituţie va avea loc în 10 iunie. Cel puţin asta a anunţat Florin Iordache, la o dezbatere organizată chiar de iniţiatorii acestui demers, ''Coalitia pentru Familie''.
Aceştia din urmă considera că este o urgenţă ca în România să fie clar stabilit, ca familia este formată doar din bărbat şi femeie. La întâlnire au participat inclusiv preoţi.
Ministrul apelor, Ioan Deneş, a atacat din nou cuplurile de acelaşi sex. În 2017, înainte să fie numit în Guvern, declară public, fără nicio tresărire, ca libertăţile sale sunt încălate în momentul în care homosexualii sau lesbienele se plimba pe strada ţinându-se de mână. "IIsus ne spune că trebuie să iubim toţi oamenii, dar asta nu insemnează că trebuie să iubim păcatele pe care le săvârşesc sau le fac. Instituţia numită familie cea pe care Dumnezeu a lăsat-o pe pământ, e formată dintre sau din un tată bărbat şi o mamă femeie şi aş mai completa aşa cum sunt scrişi în certificatul de naştere"
Deneş a numit duminica referendumului "duminica luminată", spunând că societatea românească a dus o luptă grea pentru organizarea acestui vot. Un liberal, deputatul Daniel Gheorghe, i-a ţinut isonul. "Miza e răsturnarea ordinii normale şi răsturnarea lumii în care trăim azi"
Mihai Gheorghiu, preşedinte Coaliţia pentru Familie: „Sunt încercări repetate de a trimite un întreg popor în marginalitate şi în exotic"
După referendumul pentru redefinirea familiei, PSD a promis că va adoptă în parlament şi o lege a parteneriatului civil, care s-ar adresa inclusiv cuplurilor de acelaşi sex. Invitaţii la conferinţa au spus însă că ar reprezenta un mare pericol.
Adina Portaru, avocat: "observăm că acolo unde parteneriatele civile au fost introduse s-a înregistrat o scădere a casătoriilor şi o disoluţie mai rapidă a relaţiilor de familie"
Ionuţ Corduneanu, vicar partriarhal: "Statul roman nu are nicio obligaţie şi ar greşi grav dacă ar crea o alternativă legală la castorie, un palier doi de casătorie"
La rândul lor reprezentanţii asociaţiilor care apără drepturile minorităţilor sexuale considera că toată povestea face mult rău. Florin Buhuceanu, preşedinte Accept: "Am văzut o radicalizare a discursului, o înteţire a atacurilor şi o creştere a incidentelor"
Analiştii avertizează că acest referendum este o temă falsă, inventată de politicieni avizi de imagine şi care plasează România în rândul unor ţări ultraconservatoare precum Ungaria sau Polonia. Cristian Pârvulescu: "O valoare esenţială care pune în centrul interesului individul e înlăturată, ocultată în favoarea unor valori comunitare. Cine se află în centru? Individul sau comunitatea"
Cert este ca votul ar putea fi organizat în dată de 10 iunie cu precizarea că deşi senatul a modificat legea privind referendumul, documentul trebuie să meargă la promulgare la şeful statului. Ulterior, senatorii trebuie să adopte şi legea de revizuire a Constituţiei, iar la articolul 48 familia va fi definită drept căsătoria dintre un bărbat şi o femeie şi nu dintre soţi cum este în prezent.
Ca să fie validat, la referendum trebuie să se prezinte peste 6 milioane de alegători.
Sursa: Pro TV
Etichete: referendum, cuplu, vot, gay, parteneriat civil, ioan denes, coalitia pentru familie,
Dată publicare:
03-05-2018 18:11