Record de morti, in randurile consumatorilor romani de droguri
Potrivit agentiilor neguvernamentale, doi tineri mor in fiecare saptamina, din cauza unei supradoze in Bucuresti. Multi dintre cei care cad in capcana drogurilor, ajung sa mai traiasca doar doi ani.
Majoritatea dintre cei care ajung sa se internaze la dezintoxicare, se hotarasc pentru ca sunt marcati de situatiile prin care trec alti consumatori. Dupa internare, urmeaza un program de cateva luni de tratament care contine si consiliere psihologica.
Multi insa, nu sunt suficienti de puternici. Saptaminal, cate doi tineri mor in Bucuresti in urma unei supradoze. Sunt 70 deja de la inceputul anului. Medicii legisti au in prezent un kit de testare rapida, asa ca isi pot da seama rapid daca sfarsitul cuiva are legatura sau nu cu heroina.
Grav este ca dependentii de droguri, catalogatie drept victime peste tot in lume, la noi nu au nicio sansa sa se elibereze deoarece societatea romaneasca vede problema drogurilor ca o problema fara iesire.
Intr-o capitala in care peste 20.000 de oameni sunt dependenti de heroina sau de cocaina exista doar cateva centre de stat pentru toxicomani. La rindul lor, citeva organziatii private au deschis astfel de clinici, dar au locuri putine.
Si asta pentru ca nu avem resursele necesare pentru toti cei care solicita asistenta in tratamentul persoanelor dependente de droguri.
Asadar ne plangem de mila si inca nu am gasit o solutie desi s-au umplut aresturile politiei de toxicomani acuzati de furt in cautare de bani pentru doza zilnica. Nu avem solutii dar nu putem ucide speranta.
Dan este un astfel de caz fericit: el a scapat de cosmarul drogurilor. El si-a dat seama ca este dependent de heroina dupa vreo 6 luni de zile, cand a inceput sa resimt simptomele fizice ale sevrajului. Desi a avut probleme cu politia, pierdut locul de munca si a inceput sa doarma pe strazi, a avut noroc cu programul de dezintoxicare.