Recolta de fructe de padure, compromisa din cauza secetei. Cu cat vor creste preturile dupa un an in care totul a mers prost

02-10-2015 18:25


Dupa o primavara capricioasa si o vara lunga si secetoasa, a venit toamna, iar oamenii care traiesc din roadele pamantului sunt disperati.

Multe livezi s-au uscat, iar recolta de fructe de padure este compromisa. Daca in anii trecuti, Romania exporta in Uniunea Europeana mii de tone de zmeura, afine si macese, anul acesta abia daca reuseste sa acopere comenzile din tara.

In Alba, din peste 350 de hectare de livezi jumatate sunt distruse de seceta.

Cornel Baba, producator: "A venit caldura foarte puternica in iunie, iulie si august, merele pe care le-am avut au cazut de la seceta, anul acesta pierderea este de 80 la suta."

La Bistrita e si mai mare supararea. O familie a strans doar cateva galeti de fructe dintr-o livada cu 420 de pruni. Asa ca nu doar amatorii de gem vor avea de suferit, ci si cei de palinca.

Anica Linczemborld, pomicutor: "De obicei faceam 200 de kg de tuica din aia intoarsa. Anul acesta nu am avut decat de compot si de dulceata."

Vremea a facut ravagii si in zonele din care se culeg fructe de padure. La Cluj, afinele, zmeura si macesele care ar fi trebuit sa ajunga in Austria si Olanda, aproape ca nu exista. Cantiatea culeasa este cu 80 la suta mai mica decat in alti ani, iar contractele cu lanturile de retalil au fost, in multe cazuri, anulate.

Dorel Nicolae Oros, director Directia Silvica Cluj: "Anul 2015 este probabil cel mai slab an in ceea ce inseamna achizitia de fructe de padure, in toata regiunea de nord-vest a tarii. Daca anul trecut recoltam 400 de tone, in anul acesta am avut doar 11 tone de afine si 5 tone de macese."

E rau si in Maramures.

Marcel Cosma, Directia Silvica Maramures: "Fata de anul trecut productia s-a injumatatit datorita ingheturilor tarii si grinidei. S-a stafidit fructul pe ramura."

Producatorii spun ca afinele vor fi mai scumpe chiar si cu 20 la suta fata de 2014.

VIDEO PROTVPLUS.RO