Recensamant, rezultate preliminare: 85,9% dintre romani sunt de religie ortodoxa
Rezultatele preliminare ale recensamantului au indicat ca 85,9% dintre persoane sunt de religie ortodoxa, 4,6% de religie romano-catolica, 3,2% de religie reformata, 1,9% penticostala si 0,1% s-au declarat "fara religie".
Comisia Centrala pentru Recensamantul Populatiei si Locuintelor a comunicat, vineri, ca din datele preliminare centralizate rezulta ca populatia stabila a Romaniei este de 19.043.767 de persoane.
Structura populatiei stabile dupa religia declarata la recensamant arata ca 85,9% dintre persoane sunt de religie ortodoxa. De asemenea, 4,6% s-au declarat de religie romano-catolica, 3,2% de religie reformata, iar 1,9% penticostala.
Ponderi intre 0,5% - 0,8% au inregistrat urmatoarele religii: greco-catolica (0,8%), baptista (0,6%) si adventista de ziua a saptea (0,5%). Persoanele de alta religie decat cele prezentate reprezinta 1,8%.
"Fara religie" s-au declarat 23,9 mii de persoane, care reprezinta 0,1% din totalul populatiei stabile preliminare. Aproximativ aceeasi pondere detin si ateii, numarul acestora fiind de 21,2 mii de persoane.
Numarul persoanelor pentru care nu a fost inregistrata religia - pentru ca nu au dorit sa o declare sau nu erau prezente la momentul interviului - a fost de 84,8 mii de persoane, reprezentand 0,5% din populatia stabila preliminara a tarii.
Procentajul locuintelor in care nu s-a putut realiza recenzarea reprezinta 2,8% din totalul locuintelor, adica circa un milion de persoane, cuprinzand populatia plecata in strainatate - intreaga familie - pentru care nu a avut cine sa ii declare in tara si populatia necontactata.
Procente mai ridicate (in total numar de locuinte la nivelul localitatii) s-au inregistrat la nivelul oraselor mari: Bucuresti (6,0%), Timisoara (5,8%), Iasi (3,0%), Constanta (2,9%).
"In consecinta, rezultatele preliminare vor suferi modificari in procesul de prelucrare si finalizare a numarului populatiei Romaniei prin operatii de corectare/imputare, urmarind determinarea mai exacta a numarului persoanelor nerecenzate si includerea lor, pe de o parte, in populatia stabila si, pe de alta parte, prin coroborare cu alte surse de date, in estimarea numarului de emigranti", a precizat Comisia Centrala pentru Recensamantul Populatiei si Locuintelor.
Rezultatele definitive ale Recensamantului Populatiei si al Locuintelor 2011 vor fi anuntate in semestrul al doilea al anului 2013.
Recensamantul Populatiei si Locuintelor a avut loc in perioada 20-31 octombrie 2011.
Eurostat a fixat pentru recensamantul din 2011 un termen de furnizare a datelor finale de 27 de luni, ceea ce echivaleaza cu inceputul anului 2014.