Scandalul referendumului. MAI a cerut convocarea Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei


Ultimul update: Luni 15 Octombrie 2012 15:46
Data publicarii: Vineri 10 August 2012 10:08
Categorie: Stiri Politice

Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a solicitat Institutului National de Statistica sa convoace in 14 august reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei si a Locuintelor 2011.

"Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, in calitate de Presedinte al Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei si a Locuintelor 2011 (CCRPL 2011) a solicitat Institutului National de Statistica sa convoace reuniunea CCRPL 2011, pentru data de 14 august a.c., ora 09.00, la sediul Ministerului Administratiei si Internelor", se arata intr-un comunicat de presa al MAI remis, vineri, agentiei Mediafax.

Potrivit legii, in cadrul Institutului National de Statistica functioneaza Secretariatul tehnic al Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei si al Locuintelor, care efectueaza lucrarile de pregatire, organizare, prelucrare si publicare a datelor recensamantului, pe baza recomandarilor CCRPL.

Comisia Centrala pentru Recensamantul Populatiei si al Locuintelor este compusa din reprezentanti ai ministerelor, conform Legii nr. 5 din 9 ianuarie 2008 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 36/2007 privind efectuarea recensamantului populatiei si al locuintelor din Romania in anul 2011, a precizat MAI.

Institutul National de Statistica (INS) a transmis in 1 august Curtii Constitutionale ca rezultatele provizorii ale recensamantului din 2011 au fost publicate in 2 februarie 2012, iar cele definitive vor fi facute publice in semestrul al doilea al anului 2013 si ca rezultatele provizorii "nu permit dezagregarea pe grupe de varsta, implicit a populatiei in varsta de 18 ani si peste".

"In sistemul statisticii oficiale din Romania nu exista surse de date care sa permita stabilirea numarului cetatenilor romani cu drept de vot, in sensul legislatiei in vigoare, la data de 29 iulie 2012 sau la oricare alta data calendaristica", a aratat INS in raspunsul transmis Curtii Constitutionale.

CCRPL 2011 este organismul legal abilitat sa valideze rezultatele preliminare ale RPL si sa aprobe, spre difuzare, comunicatul de presa prin care acestea sunt facute publice.

La sfarsitul lunii mai, Comisia Centrala a Recensamantului Populatiei si al Locuintelor a amanat, pentru a doua oara, validarea rezultatelor preliminare ale recensamantului, din "motive organizatorice".

Prezentarea rezultatelor preliminare ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor a mai fost amanata o data, in 21 mai, pe motiv ca schimbarile in componenta Comisiei Centrale a Recensamantului nu au permis reunirea in sedinta de lucru.

Potrivit calendarului anuntat, la 23 mai trebuiau sa fie date publicitatii rezultatele preliminare ale Recensamantului Populatiei si al Locuintelor 2011.

Rezultatele preliminare urmau sa fie validate de Comisia Centrala a Recensamantului Populatiei si Locuintelor, care trebuia sa aprobe si textul comunicatului de presa prin care sa fie anuntate aceste date.

INS anunta in comunicatul transmis pe 2 februarie privind primele estimari ale recensamantului de anul trecut, ca aproximativ 2,8% din gospodarii nu au putut fi recenzate, ceea ce echivaleaza cu circa un milion de persoane, luand in calcul familia medie din Romania, de 2,7-2,8 persoane.

Datele provizorii comunicate de INS arata ca populatia stabila numara 19.042.936 pesoane, 910.264 de persoane sunt plecate pe perioada indelungata din tara, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar in Romania.

Astfel, rezulta o pupulatie inregistrata de 20.254.866 de persoane. Populatia din statisticile curente totaliza 21.354.396 de persoane la 1 iulie 2011.

Dupa recensamantul precedent, din 2002, populatia Romaniei a fost de 21.680.974 persoane. Recensamantul Populatiei si Locuintelor a avut loc in perioada 20-31 octombrie 2011.

Eurostat a fixat pentru recensamantul din 2011 un termen de furnizare a datelor finale de 27 de luni, ceea ce echivaleaza cu inceputul anului 2014.

Victor Ponta renunta la organizarea unui
Victor Ponta renunta la organizarea unui "mini-recensamant" pentru actualizarea listelor electorale
VIDEO PROTVPLUS.RO
Dacian Ciolos, Dan Barna
Liderii USR și PLUS, despre speculațiile legate de tensiunile dintre cele 2 partide
Klaus Iohannis se află la Neptun, unde îşi va sărbători ziua de naştere
Financial Times: Iohannis, printre favoriţii pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European
Republica Moldova. Mesajul lui Klaus Iohannis după ce Guvernul Filip și-a anunțat demisia
O lege a lui Carmen Dan l-a făcut pe un deputat să pronunțe un cuvânt obscen. Reacția colegilor
Dăncilă, pentru Bloomberg: ”Cred cu tărie că pericolul declanșării Articolului 7 a dispărut”
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe
Criza din R. Moldova. Consilierul prezidențial Bogdan Aurescu, vizită de lucru la Chişinău
Tăriceanu: România are la Cotroceni un trântor solemn, un politician - creaţie de laborator
Ponta renunţă la mandatul de europarlamentar. Creţu şi Tudose vor merge în PE
Pe câte voturi se bazează PNL pentru a trece moțiunea de cenzură împotriva Guvernului
Anunțul făcut de Viorica Dăncilă despre candidatul PSD la alegerile prezidențiale
Invitația făcută de Klaus Iohannis partidului PSD la semnarea Pactului Naţional