RECENSAMANT, rezultate preliminare. In populatia stabila a Romaniei sunt 19.043.767 de persoane

Recensamant COVER

Populatia stabila a Romaniei este de 19.043.767 de persoane, fiind vorba despre cei care au resedinta obisnuita in Romania, a anuntat luni presedintele INS, Vergil Voineagu.

Vergil Voineagu a precizat ca, pana in prezent, au fost procesate 36.809.562 de formulare de recensamant, reprezentand aproximativ 48% din total.

Presedintele INS a mai spus ca intre datele preliminare ale recensamantului si cele finale, care vor fi anuntate in al doilea semestru al anului viitor, "pot sau nu pot sa apara diferente".

Voineagu a explicat ca INS nu a reusit recenzarea a 2,8% din populatie. El a precizat ca in cazul acestor persoane se va incerca recuperarea datelor prin intermediul altor institutii abilitate.

Totodata, raspunzand unei intrebari cu privire la numarul persoanelor plecate in strainatate, Voineagu a spus ca pentru a stabili acest numar a fost introdus un formular special, care insa a avut in vedere recenzarea persoanelor plecate din localitatea de domiciliu in strainatate sau in alta localitate, dupa caz.

Citește și
Mircea Dusa
Scandalul referendumului. MAI a cerut convocarea Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

Va mutati in alta casa? 7 sfaturi sa-ti ajuti micutul sa se acomodeze cu noua locuinta

In prezent, INS a prelucrat 910.264 de asemenea formulare (PPI), insa nu se stie cate dintre aceste persoane sunt plecare in strainatate si cate sunt plecate in alta localitate decat cea de domiciliu, a precizat Voineagu.

Comisia abilitata sa valideze rezultatele preliminare ale recensamantului va transmite un comunicat de presa in care va face publice aceste date.

Reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei si a Locuintelor 2011 a fost convocata de catre Institutul National de Statistica, la solicitarea ministrului Administratiei si Internelor, in calitate de presedinte al CCRPL.

Dupa validarea datelor preliminare ale recensamantului, acestea vor fi introduse in sistemul electronic fisele de la recensamant, iar in 2013 vor fi anuntate rezultatele finale, a mai spus Mircea Dusa.

"Finalizarea recensamantului se va face odata cu introducerea in sistemul electronic a tuturor fiselor", a precizat Dusa.

Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, declara, saptamana trecuta, ca trebuie introduse in sistemul electronic peste 38 de milioane de fise de recensamant, iar pana in prezent au fost prelucrate 48.000.

Mircea Dusa preciza ca, odata cu validarea acestor date preliminare, judecatorii de la Curtea Constitutionala vor avea orientativ o cifra de referinta, dar a subliniat ca listele electorale si datele statistice de la recensamant nu au nicio legatura.

INS anunta in comunicatul transmis pe 2 februarie privind primele estimari ale recensamantului de anul trecut, ca aproximativ 2,8% din gospodarii nu au putut fi recenzate.

Datele provizorii comunicate de INS in 2 februarie aratau ca populatia stabila a Romaniei numara 19.042.936 persoane, 910.264 de persoane sunt plecate pe perioada indelungata din tara, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar in Romania. Astfel, rezulta o populatie inregistrata de 20.254.866 de persoane.

Populatia din statisticile curente totaliza 21.354.396 de persoane la 1 iulie 2011. Dupa recensamantul precedent, din 2002, populatia Romaniei a fost de 21.680.974 persoane.

Recensamantul populatiei si al locuintelor din Romania din 2011 s-a realizat in conformitate cu recomandarile Conferintei Statisticienilor Europeni pentru runda 2010 a recensamintelor populatiei si locuintelor si ale Regulamentulului (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European si al Consiliului privind recensamantul populatiei si locuintelor .

Conform acestor recomandari, populatia stabila a Romaniei include: cetatenii romani, straini sau fara cetatenie cu domiciliul in Romania care, la momentul recensamantului, se aflau pe teritoriul tarii (persoane prezente) sau erau temporar absenti, fiind plecati in strainatate pentru o perioada mai mica de 12 luni; cetatenii romani, straini sau fara cetatenie veniti pentru o perioada de cel putin 12 luni sau cu intentia de a ramane o perioada de cel putin 12 luni (la lucru, in cautarea unui loc de munca, la studii, in interes de afaceri etc.) care aveau doar resedinta in Romania; cetatenii romani plecati in strainatate in cadrul misiunilor diplomatice sau militare, oficiilor consulare si al reprezentantelor comerciale romanesti din strainatate.

Conform definitiei internationale, nu au fost cuprinsi in populatia stabila a tarii: cetatenii romani, straini sau fara cetatenie cu domiciliul in Romania plecati in strainatate pentru o perioada de cel putin 12 luni sau cu intentia de a ramane in strainatate o perioada de cel putin 12 luni : la lucru, in cautarea unui loc de munca, la studii, in interes de afaceri etc. (persoane plecate pe perioada indelungata); cetatenii straini sau fara cetatenie veniti in Romania pentru o perioada mai mica de 12 luni (persoane temporar prezente).

Recensamantul Populatiei si Locuintelor a avut loc in perioada 20-31 octombrie 2011.
Eurostat a fixat pentru recensamantul din 2011 un termen de furnizare a datelor finale de 27 de luni, ceea ce echivaleaza cu inceputul anului 2014.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Antrenor legendar pentru Rapid! Ce scriu scoțienii
NEWS ALERT Antrenor legendar pentru Rapid! Ce scriu scoțienii
Citește și...
Mircea Dusa: Sper ca luni CCRPL sa valideze rezultatele preliminare ale recensamantului din 2011
Mircea Dusa: Sper ca luni CCRPL sa valideze rezultatele preliminare ale recensamantului din 2011

Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a declarat, marti, ca a stabilit cu membrii Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei sa le dea un ragaz joi si vineri pentru a evalua rezultatele puse la dispozitie de INS. 

Scandalul referendumului. MAI a cerut convocarea Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei
Scandalul referendumului. MAI a cerut convocarea Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei

Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a solicitat Institutului National de Statistica sa convoace in 14 august reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei si a Locuintelor 2011.

Victor Ponta renunta la organizarea unui
Victor Ponta renunta la organizarea unui "mini-recensamant" pentru actualizarea listelor electorale

 Premierul Victor Ponta le-a transmis marti ministrilor, in sedinta de Guvern, ca se renunta la "ideea initiala de mini-recensamant", din cauza intentiei PDL de a boicota aceasta actiune.

Recomandări
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă, unul dintre iniţiatorii legii care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit, a explicat care au fost motivele pentru care a promovat această lege controversată.

 

Mită electorală într-o comună din județul Olt. Polițiștii s-a autosesizat după ce au văzut filmarea pe internet
Mită electorală într-o comună din județul Olt. Polițiștii s-a autosesizat după ce au văzut filmarea pe internet

Poliţiştii din județul Olt s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal în care efectuează cercetări pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, după ce au fost postate online imagini cu persoane care împărțeau pachete unor locuitori.

 

Rusia a declanșat o ofensivă de proporții în Ucraina. Armata lui Putin încearcă să creeze o zonă-tampon
Rusia a declanșat o ofensivă de proporții în Ucraina. Armata lui Putin încearcă să creeze o zonă-tampon

Forţele ruseşti au lansat vineri dimineaţa devreme un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkov din nord-estul ţării, avansând un kilometru în apropierea oraşului de frontieră Vovceansk, într-un efort de a crea o zonă-tampon.