Rețeta pentru un magiun perfect: ”E gustul din copilărie"

×
Codul embed a fost copiat

Sute de kilograme de prune, multă răbdare şi zero zahăr ori conservanţi. Este reţeta pe care o respectă gospodinele din Mureş pentru că magiunul să iasă perfect şi să ţină chiar şi doi ani.

Toate şi-au dat întâlnire în acest weekend la un târg cu tradiţie, unde s-au pus pe treabă şi i-au ispitit pe clienţi cu gustosul preparat.

"Timp de 8 ore trebuie amestecat că să iasă o treaba bună, pentru că trebuie să elimine complet apă din cantitatea respectivă."

Pe lângă fructe din abundenţă şi multă răbdare, pentru ca magiunul să iasă delicios este nevoie şi de un ceaun de cupru, după cum spun gospodinele din Iara de Mureş, localitate cunoscută pentru livezile de pruni.

"E fără zahăr, strămoşii noştri aşa făceau."

Citește și
zacusca
A început sezonul dedicat borcanelor cu zacuscă. Reteta pentru cele mai gustoase preparate
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Reţeta este respectată cu sfinţenie şi la târgul organizat an de an de oamenii din zona.

Gospodină: "E dulce că zahăr în silvoiz nu se spune, trebuie să fierbem până se îngroaşă.”

"E foarte bun, consistent."

"Noi am făcut din 300 de kilograme de prune din care au ieşit 100 de kilograme de dulceaţă."

Magiunul este pus apoi în borcane sau în ceşti ceramice.

Târgul a adunat şi de această dată sute de vizitatori - atraşi de aromă puternică şi gustul autentic. Mulţi au mers pregătiţi şi s-au aprovizionat pentru iarnă.

"Mie îmi place gustul din copilărie."

Cu toate că prunele au fost puţine, preţul magiunului a rămas la fel ca anul trecut - 25 de lei pentru un kilogram.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Festivalul caşcavelei, pe Valea Doftanei. Reţeta secretă a acestei specialităţi
Festivalul caşcavelei, pe Valea Doftanei. Reţeta secretă a acestei specialităţi

Nu e nici brânză, nici caşcaval, însă are o aromă zdravănă de la lemnul de esenţă tare folosit pentru a fi afumată.

A început sezonul dedicat borcanelor cu zacuscă. Reteta pentru cele mai gustoase preparate
A început sezonul dedicat borcanelor cu zacuscă. Reteta pentru cele mai gustoase preparate

Plutesc arome îmbietoare, de legume coapte şi mirodenii, în multe zone din ţară. A început sezonul dedicat borcanelor cu zacuscă, aşa că gospodinele nu mai prididesc cu treaba.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.