Rețeta pentru un magiun perfect: ”E gustul din copilărie"

×
Codul embed a fost copiat

Sute de kilograme de prune, multă răbdare şi zero zahăr ori conservanţi. Este reţeta pe care o respectă gospodinele din Mureş pentru că magiunul să iasă perfect şi să ţină chiar şi doi ani.

Toate şi-au dat întâlnire în acest weekend la un târg cu tradiţie, unde s-au pus pe treabă şi i-au ispitit pe clienţi cu gustosul preparat.

"Timp de 8 ore trebuie amestecat că să iasă o treaba bună, pentru că trebuie să elimine complet apă din cantitatea respectivă."

Pe lângă fructe din abundenţă şi multă răbdare, pentru ca magiunul să iasă delicios este nevoie şi de un ceaun de cupru, după cum spun gospodinele din Iara de Mureş, localitate cunoscută pentru livezile de pruni.

"E fără zahăr, strămoşii noştri aşa făceau."

Citește și
zacusca
A început sezonul dedicat borcanelor cu zacuscă. Reteta pentru cele mai gustoase preparate

Reţeta este respectată cu sfinţenie şi la târgul organizat an de an de oamenii din zona.

Gospodină: "E dulce că zahăr în silvoiz nu se spune, trebuie să fierbem până se îngroaşă.”

"E foarte bun, consistent."

"Noi am făcut din 300 de kilograme de prune din care au ieşit 100 de kilograme de dulceaţă."

Magiunul este pus apoi în borcane sau în ceşti ceramice.

Târgul a adunat şi de această dată sute de vizitatori - atraşi de aromă puternică şi gustul autentic. Mulţi au mers pregătiţi şi s-au aprovizionat pentru iarnă.

"Mie îmi place gustul din copilărie."

Cu toate că prunele au fost puţine, preţul magiunului a rămas la fel ca anul trecut - 25 de lei pentru un kilogram.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii au toate detaliile: 200.000.000€ pentru lovitura verii în ”mercato”
Spaniolii au toate detaliile: 200.000.000€ pentru lovitura verii în ”mercato”
Citește și...
Festivalul caşcavelei, pe Valea Doftanei. Reţeta secretă a acestei specialităţi
Festivalul caşcavelei, pe Valea Doftanei. Reţeta secretă a acestei specialităţi

Nu e nici brânză, nici caşcaval, însă are o aromă zdravănă de la lemnul de esenţă tare folosit pentru a fi afumată.

A început sezonul dedicat borcanelor cu zacuscă. Reteta pentru cele mai gustoase preparate
A început sezonul dedicat borcanelor cu zacuscă. Reteta pentru cele mai gustoase preparate

Plutesc arome îmbietoare, de legume coapte şi mirodenii, în multe zone din ţară. A început sezonul dedicat borcanelor cu zacuscă, aşa că gospodinele nu mai prididesc cu treaba.

Recomandări
Imagini greu de privit. Cum arată acum orașul ucrainean Sumî, după atacul devastator cu rachete al Rusiei. VIDEO-GALERIE FOTO
Imagini greu de privit. Cum arată acum orașul ucrainean Sumî, după atacul devastator cu rachete al Rusiei. VIDEO-GALERIE FOTO

Agenția Associated Press a difuzat înregistrări video cu urmările atacului devastator efectuat de Rusia în orașul ucrainean Sumî în 13 aprilie.

Ce NU au voie să facă în campanie candidații. Întrebări și răspunsuri pentru alegerile prezidențiale din România 2025
Ce NU au voie să facă în campanie candidații. Întrebări și răspunsuri pentru alegerile prezidențiale din România 2025

Autoritatea Electorală Permanentă a prezentat luni un ”îndrumar” pentru candidații la alegerile prezidențiale din România, programate pentru 4 mai 2025. Atrage atenția precizarea AEP privind interzicerea oricăror critici la adresa contracandidaților.  

Cu ce rămâne România dacă se retrag americanii. Tancuri din anii ’80, iar armata funcționează după legi de acum 3 decenii
Cu ce rămâne România dacă se retrag americanii. Tancuri din anii ’80, iar armata funcționează după legi de acum 3 decenii

”Europa, în apărare”, PARTEA III-a. La 160 de kilometri distanță de țărm, anul acesta a început exploatarea unui zăcământ de 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.