Rețeta pentru un magiun perfect: ”E gustul din copilărie"

×
Codul embed a fost copiat

Sute de kilograme de prune, multă răbdare şi zero zahăr ori conservanţi. Este reţeta pe care o respectă gospodinele din Mureş pentru că magiunul să iasă perfect şi să ţină chiar şi doi ani.

Toate şi-au dat întâlnire în acest weekend la un târg cu tradiţie, unde s-au pus pe treabă şi i-au ispitit pe clienţi cu gustosul preparat.

"Timp de 8 ore trebuie amestecat că să iasă o treaba bună, pentru că trebuie să elimine complet apă din cantitatea respectivă."

Pe lângă fructe din abundenţă şi multă răbdare, pentru ca magiunul să iasă delicios este nevoie şi de un ceaun de cupru, după cum spun gospodinele din Iara de Mureş, localitate cunoscută pentru livezile de pruni.

"E fără zahăr, strămoşii noştri aşa făceau."

Citește și
zacusca
A început sezonul dedicat borcanelor cu zacuscă. Reteta pentru cele mai gustoase preparate
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Reţeta este respectată cu sfinţenie şi la târgul organizat an de an de oamenii din zona.

Gospodină: "E dulce că zahăr în silvoiz nu se spune, trebuie să fierbem până se îngroaşă.”

"E foarte bun, consistent."

"Noi am făcut din 300 de kilograme de prune din care au ieşit 100 de kilograme de dulceaţă."

Magiunul este pus apoi în borcane sau în ceşti ceramice.

Târgul a adunat şi de această dată sute de vizitatori - atraşi de aromă puternică şi gustul autentic. Mulţi au mers pregătiţi şi s-au aprovizionat pentru iarnă.

"Mie îmi place gustul din copilărie."

Cu toate că prunele au fost puţine, preţul magiunului a rămas la fel ca anul trecut - 25 de lei pentru un kilogram.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Festivalul caşcavelei, pe Valea Doftanei. Reţeta secretă a acestei specialităţi
Festivalul caşcavelei, pe Valea Doftanei. Reţeta secretă a acestei specialităţi

Nu e nici brânză, nici caşcaval, însă are o aromă zdravănă de la lemnul de esenţă tare folosit pentru a fi afumată.

A început sezonul dedicat borcanelor cu zacuscă. Reteta pentru cele mai gustoase preparate
A început sezonul dedicat borcanelor cu zacuscă. Reteta pentru cele mai gustoase preparate

Plutesc arome îmbietoare, de legume coapte şi mirodenii, în multe zone din ţară. A început sezonul dedicat borcanelor cu zacuscă, aşa că gospodinele nu mai prididesc cu treaba.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.