Rețeta pentru un magiun perfect: ”E gustul din copilărie"
Sute de kilograme de prune, multă răbdare şi zero zahăr ori conservanţi. Este reţeta pe care o respectă gospodinele din Mureş pentru că magiunul să iasă perfect şi să ţină chiar şi doi ani.
Toate şi-au dat întâlnire în acest weekend la un târg cu tradiţie, unde s-au pus pe treabă şi i-au ispitit pe clienţi cu gustosul preparat.
"Timp de 8 ore trebuie amestecat că să iasă o treaba bună, pentru că trebuie să elimine complet apă din cantitatea respectivă."
Pe lângă fructe din abundenţă şi multă răbdare, pentru ca magiunul să iasă delicios este nevoie şi de un ceaun de cupru, după cum spun gospodinele din Iara de Mureş, localitate cunoscută pentru livezile de pruni.
"E fără zahăr, strămoşii noştri aşa făceau."
Reţeta este respectată cu sfinţenie şi la târgul organizat an de an de oamenii din zona.
Gospodină: "E dulce că zahăr în silvoiz nu se spune, trebuie să fierbem până se îngroaşă.”
"E foarte bun, consistent."
"Noi am făcut din 300 de kilograme de prune din care au ieşit 100 de kilograme de dulceaţă."
Magiunul este pus apoi în borcane sau în ceşti ceramice.
Târgul a adunat şi de această dată sute de vizitatori - atraşi de aromă puternică şi gustul autentic. Mulţi au mers pregătiţi şi s-au aprovizionat pentru iarnă.
"Mie îmi place gustul din copilărie."
Cu toate că prunele au fost puţine, preţul magiunului a rămas la fel ca anul trecut - 25 de lei pentru un kilogram.