Rețeta pentru un magiun perfect: ”E gustul din copilărie"

×
Codul embed a fost copiat

Sute de kilograme de prune, multă răbdare şi zero zahăr ori conservanţi. Este reţeta pe care o respectă gospodinele din Mureş pentru că magiunul să iasă perfect şi să ţină chiar şi doi ani.

Toate şi-au dat întâlnire în acest weekend la un târg cu tradiţie, unde s-au pus pe treabă şi i-au ispitit pe clienţi cu gustosul preparat.

"Timp de 8 ore trebuie amestecat că să iasă o treaba bună, pentru că trebuie să elimine complet apă din cantitatea respectivă."

Pe lângă fructe din abundenţă şi multă răbdare, pentru ca magiunul să iasă delicios este nevoie şi de un ceaun de cupru, după cum spun gospodinele din Iara de Mureş, localitate cunoscută pentru livezile de pruni.

"E fără zahăr, strămoşii noştri aşa făceau."

Citește și
zacusca
A început sezonul dedicat borcanelor cu zacuscă. Reteta pentru cele mai gustoase preparate

Reţeta este respectată cu sfinţenie şi la târgul organizat an de an de oamenii din zona.

Gospodină: "E dulce că zahăr în silvoiz nu se spune, trebuie să fierbem până se îngroaşă.”

"E foarte bun, consistent."

"Noi am făcut din 300 de kilograme de prune din care au ieşit 100 de kilograme de dulceaţă."

Magiunul este pus apoi în borcane sau în ceşti ceramice.

Târgul a adunat şi de această dată sute de vizitatori - atraşi de aromă puternică şi gustul autentic. Mulţi au mers pregătiţi şi s-au aprovizionat pentru iarnă.

"Mie îmi place gustul din copilărie."

Cu toate că prunele au fost puţine, preţul magiunului a rămas la fel ca anul trecut - 25 de lei pentru un kilogram.

Articol recomandat de sport.ro
Cosmin Olăroiu, transformare spectaculoasă: „E incredibil!”
Cosmin Olăroiu, transformare spectaculoasă: „E incredibil!”
Citește și...
Festivalul caşcavelei, pe Valea Doftanei. Reţeta secretă a acestei specialităţi
Festivalul caşcavelei, pe Valea Doftanei. Reţeta secretă a acestei specialităţi

Nu e nici brânză, nici caşcaval, însă are o aromă zdravănă de la lemnul de esenţă tare folosit pentru a fi afumată.

A început sezonul dedicat borcanelor cu zacuscă. Reteta pentru cele mai gustoase preparate
A început sezonul dedicat borcanelor cu zacuscă. Reteta pentru cele mai gustoase preparate

Plutesc arome îmbietoare, de legume coapte şi mirodenii, în multe zone din ţară. A început sezonul dedicat borcanelor cu zacuscă, aşa că gospodinele nu mai prididesc cu treaba.

Recomandări
Ninsori abundente. CNAIR anunţă intervenţii pentru îndepărtarea zăpezii pe mai multe drumuri din ţară
Ninsori abundente. CNAIR anunţă intervenţii pentru îndepărtarea zăpezii pe mai multe drumuri din ţară

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunţă, miercuri, intervenţii pentru îndepărtarea zăpezii pe mai multe drumuri din ţară, pe DN 67C, Novaci-Rânca şi pe DN 17A, pe traseul Ciumârna - Pasul Palma - Suceviţa, din judeţul Suceava.

Un avion de pasageri cu zeci de persoane la bord s-a prăbușit în Kazahstan. Sunt 32 supraviețuitori | Video
Un avion de pasageri cu zeci de persoane la bord s-a prăbușit în Kazahstan. Sunt 32 supraviețuitori | Video

Un avion de pasageri Embraer 190 a Azerbaijan Airlines, care asigura ruta Baku - Groznâi, s-a prăbuşit miercuri în apropierea oraşului Aktau din Kazahstan.

Cadoul lui Vladimir Putin de Crăciun pentru Ucraina: Rusia a atacat sistemul energetic. Volodimir Zelenski: ”Este inuman”
Cadoul lui Vladimir Putin de Crăciun pentru Ucraina: Rusia a atacat sistemul energetic. Volodimir Zelenski: ”Este inuman”

Rusia a lansat un atac major, în dimineața de Crăciun, asupra sistemului energetic al Ucrainei și asupra orașelor din regiunea de est, cu rachete de croazieră și balistice, au anunțat oficialii ucraineni.