Realitatea anului 2020. Mii de copii din România își trăiesc serile la lumina lumânării
Mii de copii din România își trăiesc serile în beznă, iar pentru ei, nici viitorul nu pare luminos. Suntem țara în care, în mileniul 3, aproape o sută de mii de locuințe nu sunt racordate la energie electrică.
Atunci când alți elevi stau cu ochii în laptop sau tabletă și fac școala online, există copii care citesc cu greu, la lumina unei lumânări.
Mulţi români nu ştiu nimic despre copiii rupţi de lume care stau în case fără curent electric, fără telefon, fără tehnologie şi fără informaţii.
Familia Ene nu are lumină de șapte ani, de când s-a mutat în casa din comună Bârnova, judeţul Iaşi. Cei şase copii care trăiesc alături de părinţi se străduiesc să ţină pasul cu colegii lor.
Cinci sute de metri îi despart de civilizaţie. Aceasta este distanţa până la cei mai apropiaţi stâlpi de electricitate. Cei doi adulţi, care lucrează cu ziua pentru întreţinerea familiei, nu-şi permit să plătească lucrările pentru racordarea casei la curentul electric.
Autorităţile române nu ştiu cu exactitate câţi copii trăiesc în beznă şi în câte case. O estimare a venit anul trecut de la INS care spune că pe atunci aveam 98.000 de locuinţe fără curent.
O soluţie pentru această familie ar fi proiectul "Prima Lumină", o lege depusă în Parlament acum doi ani.
Legea ar da vouchere de 7.000 de lei familiilor fără posibilităţi ca să plătească racordarea la reţeaua electrică. Oamenii ar putea să cumpere din aceşti bani şi panouri fotovoltaice sau alte surse de energie regenerabilă. Aprobată de Senat, legea trebuia să primească votul final miercuri, însă deputaţii au amânat votul.
Legea s-a întors în comisii şi cine ştie cât va mai trece până când va fi votată. În tot acest timp, mii şi mii de copii vor citi la lumânare în fiecare seară.