Ratele au devenit atât de mari, încât românii nu mai vor să-și ia case și trec pe chirie. Care sunt prețurile de acum
Din pricina dobânzilor în creștere la credite, ratele pentru o casă sunt tot mai greu de plătit. Așa că mulți evită să se mai înhame la un astfel de împrumut și aleg să stea cu chirie.
În străinătate, de altfel, mulți tineri preferă o viață dinamică, se mută mult mai ușor dintr-un oraș în altul, în funcție de job, și vor să-și investească economiile în vacanțe și experiențe de viață, nu într-o locuință.
Dezvoltatorul: ”Acesta este un apartament de trei camere, de 72 de metri pătrați, este la închiriere la 390 de euro pe lună, la vânzare 82.000 de euro, iar în 2010 ar fi fost 50.000 de euro aproximativ”.
Cum piața vânzărilor stagnează, dezvoltatorii scot apartamentele la închiriat. Din cauza creșterii dobânzilor la credite, chiria a ajuns acum mai mică decât o rată la un apartament. Pentru două camere, de pildă, poate fi și cu 30-40% în orașele mari din țară.
Gabriel Blănița: ”La București, 60% dintre tranzacții anul trecut cu apartamente aveau în spate un credit ipotecar, anul acesta doar 50% dintre tranzacții sunt cu credit ipotecar, pe fondul unei scăderi a numărului total de tranzacții. Rata a crescut și ea foarte mult începând cu toamna anului trecut pe fondul scumpirii creditului, avem un impact și mai mare pentru cei care își permit să își cumpere o locuință doar cu credit ipotecar”.
Prețul caselor și apartamentelor, dar și chiriile au început să crească în 2019 și au continuat în timpul pandemiei, conform Eurostat. Chiar și cu 150% în țări ca Ungaria, Estonia, Luxemburg sau Austria.
Ce prețuri au apartamentele în București și în Cluj-Napoca
În România, ratele la credite au crescut însă în ultima perioadă mai mult decât chiriile. Așa că mulți au renunțat să își mai cumpere o locuință și preferă să stea cu chirie.
Daniel Arnăutu, dezvoltator: ”Mulți dezvoltatori au construit poate sute, mii de apartamente special pentru închirat. Prețul la materiale, la terenuri, la forța de muncă a crescut și automat creșterea asta a fost forțată, nu mai ai cum să vinzi la prețul din 2010, dacă tu ai fi cumpărat mai scump ca prețul din 2010”.
Andra Dinu, broker imobiliar: ”În 2022 s-au întors la școală studenții, la serviciu oamenii și atunci cererea a crescut. Suntem în situația în care sunt foarte multe proprietăți care s-au dat în folosință și a început să crească acest cult al investitului în zona imobiliară, respectiv a ceea ce înseamnă acest venit pasiv”.
Să luăm de exemplu un apartament cu două camere într-un bloc nou. În București, metrul pătrat util este cuprins între 1.800 și 1.900 de euro la vânzare, pe când o chirie ar fi între 8-10 euro pe metru pătrat.
Același apartament în Cluj ajunge la 2.500 de euro mp la vânzare, iar chiria între 9 și 11 euro. La Iași, Timișoara, Constanța și Brașov mp pt închiriere este cam 8 euro în medie.
La vânzare însă Iașiul este cel mai ieftin oraș cu 1.300 de euro mp, urmat de Timișoara și Constanța cu 1.500 de euro pe mp, în timp ce la Brașov un apartament se vinde cu 1.700 de euro mp.