Ce este o casă pasivă. Proprietarii unei astfel de locuințe au facturi infime
Facturile tot mai mari, la energie și scumpirile, anunțate în ultima perioadă îi determină pe tot mai mulți români să investească în sisteme inteligente pentru întreținerea locuinței.
Alții vor să devină independenți energetic și își construiesc așa-numitele case pasive, unde costurile de întreținere sunt infime.
În paralel, și dezvoltatorii investesc în ansambluri rezidențiale, eficiente din punct de vedere energetic. Costul unei case cu performanță energetică ridicată este mai mare. Dar economiile apar în timp la facturile de utilități.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O casă din apropierea Bucureștiului are panouri solare și va avea și panouri fotovoltaice
O casă din apropierea Capitalei a fost proiectată să fie prietenoasă cu mediul și să aibă costuri mici de întreținere. Patru panouri solare asigură în permanență apă caldă și ajută la încălzirea locuinței pe timpul iernii. Peste 3.500 de euro a investit proprietarul în întregul sistem, iar acum are în plan să monteze și panouri fotovoltaice, astfel încât să devină independent din punct de vedere energetic. Casa are o structură de lemn si este bine izolată.
Bogdan Frățică, proprietarul casei: „Este un climat foarte sănătos, este o temperatură plăcută, aerul din casă este altfel – beneficiez totodată de un sistem de ventilație cu un aer purificat extras din exteriorul locuinței, este ca și cum ai avea tot timpul geamurile deschise, dar fără să ai dezavantajele geamului deschis, ca să îți intre căldura sau frigul în casă.”
Trei case pasive au construit și niște tineri. Participă cu ele la diferite competiții internaționale și de fiecarea dată se întorc acasă cu premii. Una dintre ele a fost desemnată la Dubai a doua cea mai confortabilă casă din lume.
Alexandra Deoancă: „Avem zona de dormitor, este și ridicată, este o zonă mai intimă. Apoi avem zona de lucru și masa am făcut-o din lemn, avem lumină naturală, foarte, foarte multă pentru că avem nevoie când lucrăm de lumină naturală.”
Ferestrele sunt generoase, iar locuința este prevăzută cu mai multe sisteme inteligente care captează lumina naturală.
Cum se încălzește o casă pasivă
O astfel de casă pasivă nu folosește aproape deloc sursele convenționale de încălzire.
Rareș Micloș: „Energia vine de la panourile fotovoltaice pe care le avem. Putem observa sistemul pentru apă și ventilare, noi folosim panouri solare pentru a încălzi apa, recuperatorul de căldură schimbă aerul uzat, cu cel proaspăt de afară păstrând temperatura.”
Astfel de construcții, deși încă rare la noi, stârnesc interes tot mai mare în rândul românilor. Mulți vin să vadă cum arată o astfel de locuință sau caută sisteme inteligente pe care să le monteze astfel încât să își reducă o parte din costurile de întreținere.
Ioana Csatlos, manager de proiect: „Cei care vin la noi, practic, trecem prin ambele case pe care le avem aici. Și vorbim pe alegerea de material. Ce tehnologii ar fi necesare și chiar despre strategii passive - de exemplu, umbrirea diferită a fațadelor sau consumul de iluminat, cum poți să reduci consumul de apă.”
Dezvoltatorii gândesc noi ansambluri rezidențiale, eficiente energetic
În paralel, și dezvoltatorii își gândesc noile ansambluri rezidențiale astfel încât să fie eficiente energetic.
Sorin Lăpădatu, dezvoltator: „Le izolăm foarte bine, suntem foarte bine la calitatea ferestrelor pentru că acolo pot fi pierderi mari de energie, casele, dar și piscinele le încălzim cu costuri reduse prin energia din aer sau sol printr-o pompă de căldură. Aerisirea caselor o asigurăm prin sistem de ventilație cu recuperare de căldură, nu mai deschidem ferestrele și introducem aer filtrat, nu aruncăm energia în exterior.”
Costurile pentru o casă inteligentă pot fi și cu 20, chiar 30% mai mari față de una clasică.