Infidelitatea femeilor, printre motivele cel mai des invocate in divorturile dintre romani. Explicatia psihologilor
S-au inmultit divorturile, iar statisticile oficiale arata ca motivele invocate cel mai frecvent sunt violenta domestica si infidelitatea nevestelor.
Pe de alta parte insa, psihologii explica faptul ca aceste cifre arata ca femeile sunt sincere si atunci cand inseala. Prefera sa divorteze decat sa duca o viata dubla, pe cand barbatii continua ambele relatii, chiar daca isi mint partenerele.
Desi conduc detasat in topul vinovatilor pe hartie pentru divorturi, barbatii sunt intrecuti de femei cand vine vorba despre infidelitate, ca motiv invocat pentru despartiri, arata Institutul National de Statistica. Nu femeile sunt mai infidele, sustin psihologii, ci ele recunosc mai repede, in timp ce barbatii prefera sa continue adulterul in paralel cu mariajul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Barbatul este inclinat sa ramana in relatia de cuplu si sa-si pastreze relatia extraconjugala, femeia are tendinta sa divorteze si abia apoi sa-si continue relatia de cuplu", a spus psihoterapeutul Ramona Covrig.
Avocatii specializati in divorturi sustin ca de obicei doamnele sunt cele care decid sa mearga in instanta.
"Femeile vin cu infidelitatea barbatilor si cat de rai sunt barbatii, ca le-au lasat cu copii, ca au plecat in alta tara si si-au gasit alta relatie acolo. Retelele de socializare au un rol important in declicul unui inceput de divort", spune avocatul Eugen Titu.
Numai anul trecut 28.000 de cupluri au pus capat casniciilor. Iata o medie a "vinovatilor" din statistici:
Din 100 de divorturi care au loc in Romania, doar 4 sunt din cauza ei, 14 din cauza lui si cam 44 din vina ambilor soti. Anul trecut, cei la Statistica au numarat 13 barbati care au divortat pentru ca erau batuti de partenerele lor.
O casnicie dureaza, in medie, 9 ani, atunci cand se incheie prin divort, arata Institutul National de Statistica. De cele mai ori, barbatii incep sa fie predispusi spre infidelitate dupa 9 ani de casatorie sau dupa 15 ani de mariaj. Interesant e ca femeile nu par sa aiba o "perioada critica", daca se simt iubite si apreciate, spun psihologii.
"Ca un om sa ramana intr-o relatie de cuplu, un om are nevoie de 4 lucruri: sa simta ca conteaza, ca e semnificativ, ca e valorizat si incurajat. Daca aceste nevoi psihologice nu sunt implinite, exista un potential de infidelitate", a mai spus Covrig.
Fata de anul trecut, intre ianuarie si august anul acesta divorturile la notar s-au inmultit. Cresterea de aproape o treime este pusa de specialisti si pe seama revenirii economice din 2013. Asta dupa ce in perioada de criza financiara numarul despartirilor a coborat la minime istorice.
Dupa divorturile "clasice" in care de vina sunt violenta sau infidelitatea, cele mai predispuse la ruptura sunt relatiile la distanta si cele in care barbatii lucreaza, iar sotiile sunt casnice.