Interdicție pentru pescari privind recoltarea rapanelor din Marea Neagră
Rapanele recoltate din Marea Neagră vor deveni o raritate în restaurantele de pe litoral. Agenţia Naţională de Pescuit a interzis recoltarea acestor melci în mod industrial şi le permite pescarilor să îi culeagă doar cu mâna.
Hotărârea ar fi fost luată pentru a proteja calcanul şi este valabilă doar la noi, nu şi la bulgari.
Orginar din Asia, Melcul Rapana a fost semnalat prima dată în Marea Neagră acum 50 de ani, adus accidental pe carena navelor. La acea vreme, spun biologii, au distrus stridiile care trăiau aici, iar acum sunt pe cale să extermine câmpurile subacvatice de midii.
Din acest motiv, pescarii au fost rugaţi să recolteze melcul, de altfel, gustos pe grătar sau în sos de vin. Până în primăvară, operaţiunea s-a făcut în mod industrial, cu plasele. De puţin timp un ordin al Angentiei Naţionale de Pescuit a impus restricţii, iar recoltarea se poate doar manual, de către scafandri.
Anul trecut, România a pescuit aproape 10.000 de tone de rapane. Cantitatea este de trei ori mai mică decât cea recoltata de bulgari. Nu e de mirare că pentru a face faţă cererii din restaurante, am ajuns să importăm melcii gustoşi.
Pescarii bulgari recunosc că afacerile cu rapane sunt rentabile, le aduc zeci de milioane de euro şi asigură mii de locuri de muncă.
Reprezentanţii agenţiei de pescuit de la noi susţin că restricţiile impuse la recoltarea de rapane sunt valabile doar vara, timp de 60 de zile, şi au drept scop protejarea calcanului.
În România, anual se consuma o sută de mii de tone de peşte şi alte specii acvatice. Doar 20.000 de tone provin din apele româneşti.
Sursa: Pro TV
Etichete: marea neagra, restrictii, pescari, restaurante, rapane,
Dată publicare:
13-05-2018 19:20