Racii, vedetele unui festival culinar din Brăila. Consumul fructelor de mare a crescut

Ultimul update: Vineri 04 Mai 2018 20:11
Data publicarii: Vineri 04 Mai 2018 19:17
Categorie: Actualitate

Midii, rapane şi racii din ape româneşti sunt vedetele unui festival al fructelor de mare, organizat în Brăila. Lor li se alătura creveţii, caracatiţă şi homarii de import.

Orice ar fi, românii îi gustă curioşi sau le fac măcar o poză. Cifrele arată că în ultimii ani consumul de fructe de mare s-a dublat.

La acest festival al fructelor de mare organizat în Brăila avem garanţia că racii, rapănele şi midiile sunt proaspeţi şi sută la sută româneşti. Puţini ştiu că primele ferme de raci au fost înfiinţate la noi încă dinainte de 1989, pe când gusturile mediteraneene ne erau străine.

Viorel Ouatu, organizator: "Racii într-adevăr sunt produşi în România, în zona Giurgiu, Alexandria, iar scoicile, de fapt midiile, ca să ne exprimăm corect, sunt de la Năvodari. Şi rapănele la fel, sunt pescuite din arealuri între Năvodari şi Mangalia."

În ultima vreme consumatorii s-au familiarizat cu gustul de rapăne, fripte în tigaie sau pe plita, cu mujdei şi mămăligă. Din Marea Neagră sunt scoase, în fiecare an, între cinci mii şi şapte mii de tone de rapăne. Însă nu este exclus ca anul acesta să fie depăşit pragul de zece mii de tone.

Ştefan Mailat, şef bucătar: "La rapăne foarte important este timpul de preparare. Deci nu trebuie să le laşi prea mult. Două, trei minute. Se sotează puţin în ulei de măsline, stropite puţin cu vin, se lasa două, trei minute şi ele sunt gata. Înainte mai mult le explicăm ce sunt. Dar acum toată lumea vine, se uită, ştie ce-i în tavă."

Din curiozitate romanii au prins gustul fructelor de mare.

Clientă: "Cumpărăm. Ne facem şi noi poftă, nu?”
Reporter: “Ce vi s-a părut mai interesant, din ce aţi văzut?”
Clientă: “Şi creveţii, şi scoicile."

Iar dacă au aflat şi că sunt pline de vitamine şi minerale le-au oferit şi copiilor, chiar dacă nu le-au explicat exact ce mănâncă.

Mămică: "Copiii au mâncat pui de baltă. Pui, dacă mă înţelegeţi.”
Reporter: “A fost bun puiul, nu?”
Copil: “Da.”
Mamă “Era un pui special, dar au mâncat amândoi."

Reporter: "Cu ce seamănă la gust?”
Adolescentă: “Cu puiul. Dar miroase a peste. Da."

Consumul de peste - la care includem şi fructele de mare - a crescut spectaculos în România, în ultimii ani. De la 3 kilograme şi jumătate pe cap de locuitor, am ajuns la aproape șapte..

În acelaşi timp, însă, cea mai mare parte a peştelui care ajunge pe mesele noastre este din import. Din Dunăre şi din mare se pescuiesc 15 mii de tone anual, în timp ce importurile sunt de peste 120 de mii de tone.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Consumul de pește și fructe de mare s-a dublat în România. Cum trebuie gătite corect
Consumul de pește și fructe de mare s-a dublat în România. Cum trebuie gătite corect
VIDEO PROTVPLUS.RO
Exercitiu
Seism 2018: Cele 6 probleme descoperite de salvatori. De ce au intervenit cu întârziere
România, condamnată de UE din cauza gropilor de gunoi. Autoritățile au avut răgaz 10 ani
Viața unei fetițe de 8 ani, în pericol din cauza birocraţiei. "Mai are o şansă"
Comisia de la Veneţia desfiinţează proiectele politicienilor de la Bucureşti. Toader nu îşi asumă nicio vină
Reacția administratorei hotelului care a ars în Timișoara: „Angajații sunt instruiți mai în joacă: studenți, repetenți”
Accident grav pe centura Ploieștiului. Ce s-a întâmplat cu cei doi șoferi
Racheta nucleara
Imagini alarmante surprinse din satelit. Unde îşi trimite Rusia forţele împotriva NATO
Femeie găsită în curte de un vecin, cu răni oribile. Cine i-ar fi dat lovitura de graţie
Europarlamentar: „Guvernul României vede Preşedinţia UE ca pe o povară”
Un copil din Călărași a chemat jandarmii după ce a văzut un bărbat care amenința oamenii cu un cuțit
Fabrica de arme de la Cugir va semna un contract de zeci de milioane de dolari cu americanii
Grindeanu: Abia am reuşit să o conving pe soţie că am salariu 8.000 lei şi nu 10.000 euro