Pubelele subterane, solutia civilizata pentru a scapa de mirosurile si mizeriile de pe strazile din Capitala
O metoda noua de colectare a gunoiului a fost importata si in Romania. Vorbim despre pubele subterane, care ne scapa de mirosurile grele, dar si de mizeria care se strange in jurul tomberoanelor.
Practic, deseurile aruncate de cetateni ajung in containere ingropate in pamant si astfel, la ele nu mai au acces oamenii strazii, care cauta materiale reciclabile.
Sistemul, mult mai scump decat clasicele pubele, este folosit si in Germania si Danemarca.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La prima vedere par niste cosuri de gunoi obisnuite, e adevarat cu un design mai special. Sub aceasta platforma insa exista 4 pubele uriase. In fiecare incap intre 250 si 300 de kg de gunoi.
Sistemul functioneaza ca un lift. Masina firmei de salubrizare este dotata cu o pompa hidraulica. Se conecteaza un furtun la platforma pe care stau cosurile de gunoi, si imediat, prin presiune, ridica tomberoanele. Fiecare sistem este format din 4 pubele: doua pentru gunoiul menajer si doua pentru deseuri reciclabile.
Sistemul i-a stimulat si pe cetateni sa nu mai arunce deseurile amestecate.
"Incercam de acum cand iesim cu el sa-l separam din casa, adica daca avem sticle sa luam intr-o plasa , daca avem plastic intr-o plasa si menajerul intr-o plasa", spun bucurestenii.
Varianta e costisitoare, dar avantajoasa.
"Dispare mirosul pentru ca ingropat, dispare aspectul urat, avem din nefericire suficient de multi boschetari care vin si rastoana gunoiul pentru a aduna materialele reciclabile", spune insa Robert Negoita, primarul sectorului 3.
Iar astfel de situatii sunt reclamate peste tot.
Deocamdata in Bucuresti containere subterane gasim doar in sectorul 3. Pentru un set de 4 tomberoane firma de salubrizare a platit 15 mii de euro.
Investitia va fi recuperata prin cresterea cantitatii de deseuri reciclate, mai ales ca edilii vor sa ajunga la 500 de astfel de tomberoane numai in sectorul 3.
Si autoritile din Ploiesti si Targu Jiu au ales aceasta metoda de colectare a deseurilor. Implementat intii in Germania, sistemul functioneaza foarte bine acum in Danemarca dar si in alte tarile din Vest.