Psihologii, aproape inexistenți în școlile din România


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Duminica 21 Ianuarie 2018 19:41
Categorie: Stiri Sociale

Pe lângă multe altele România se confruntă şi cu o criză acută de psihologi şcolari, deşi numărul elevilor care au nevoie de ajutor de specialitate este în creştere.

Un singur terapeut are în grijă peste 1.300 de copii şi adolescenţi. Ceea ce înseamnă că fiecare beneficiază de un singur minut de consiliere în decursul anului şcolar. Cum autorităţile nu au soluţii, singura variantă de terapie o reprezintă cabinetele particulare, unde o şedinţă depăşeşte lejer 70 de lei.

Într-o şcoală din Constanța, psihologul îi vizitează săptămânal pe elevi. Îi întreabă cum se simt, dacă au vreo problemă, ce îi deranjează, ce le place, ce nu, dar şi cum se înţeleg cu ceilalţi. Specialistul încearcă să afle cât mai multe despre ei şi să îi ghideze pe fiecare în parte.

"Ne confruntăm foarte mult cu copii care nu se adaptează, vorbim despre dezintegrare socială, probleme de comportament, apar tot mai mulţi elevi cu cerinţe educaţionale speciale cărora trebuie să le acordăm un timp suplimentar şi o atenţie suplimentară", explică Elena Stambuli, psiholog școlar.

În funcţie de reacţiile elevilor, psihologul face primele evaluări. Apoi participă la şedinţele cu părinţii şi de acolo află ce discuţii sau probleme au acasă. Mai departe, terapeutul ştie cine are nevoie de consiliere individuală şi cine nu. Din păcate, în tot judeţul Constanța, sunt doar 82 de specialişti la o sută zece mii de copii. În întreaga ţară, jumătate dintre posturi sunt vacante.

În Mureş, autorităţile au cerut Ministerului Educaţiei ca ora de dirigenţie să devină oră de consiliere psihologică sau să fie materie opţională. Asta după ce anul trecut au existat câteva cazuri de sinucidere în rândul copiilor.

"M-a determinat pentru că nu se iau în calcul aceste probleme grave, nu se iau în discuţii aceste agresiuni, ce se întâmplă pe reţelele de socializare, care sunt situaţii periculoase", transmiste Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș.

Elevii pot ajunge la terapie la recomandarea profesorilor ori dacă ei sau părinţii lor cer ajutor. Fie că au conflicte acasă ori sunt presaţi de anturaj, copiii simt nevoia să se descarce în faţa unei persoane dispusă să înţeleagă, fără să judece.

Problemele elevilor se văd în derapajele comportamentale. Dintr-un studiu făcut de Centrul Antidrog, reiese că adolescenţii din Constanța sunt pe primul loc în topul consumatorilor de cannabis. 10 la sută dintre ei sunt în atenţia autorităţilor şi pentru trafic de droguri.

Pe de altă parte, mai bine de jumătate dintre liceeni s-au îmbătat măcar o dată.

 

Explozie într-o sală de clasă din Arad. Gestul făcut de câţiva elevi
Copil de 10 ani, lovit de învățătoare în zona capului în timpul orelor
VIDEO PROTVPLUS.RO