Proteza speciala pentru o fetita de cinci ani. O echipa de medici se pregateste de o operatie complicata
O echipa complexa de medici oftalmologi de la doua spitale din Bucuresti pregatesc operatia unei fetite de 5 ani, care si-a pierdut ochiul drept la numai cateva luni in urma unei arsuri.
Fetita este batjocorita de copiii de varsta ei, care o numesc monstru, deoarece proteza - nepotrivita - ii cade adesea. Chirurgii spun ca ii vor reconstrui zona conjunctivala din mucoasa bucala si ii vor face o proteza pe masura.
Loredana stie, de la ora de engleza, un cantec din care a invatat partile corpului omenesc. Despre ea insasi, fetita stie insa de mult ca ii lipseste ceva.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
La 11 luni, bunica i-a picurat accidental cloramina in ochi, pe cand spala rufe in curte. Si copila a pierdut ochiul drept.
"A venit ambulanta repede, dar am ajuns la spitalul de ochi de urgenta si mi-au zis ca nu se mai poate face nimic", a spus mama fetitei.
Simte ca e altfel atunci cand se loveste de jignirile si privirile iscoditoare ale copiilor cu care se joaca in parc. Proteza pe care o poarta a fost respinsa de organism, care a construit in jur un fel de fibre dure.
Asa ca ochiul de sticla pe care il poarta ii cade de cateva ori pe zi.
"S-a intamplat o data si la gradinita. A reusit doamna asistenta de acolo sa o spele si sa i-o puna la loc. S-au speriat copiii. Ii spun ca are ochiul mare de monstru", a mai povestit femeia.
Protezarea unui copil este, ce-i drept, mai dificila decat la omul matur.
Pierderea ochiului la adult poate fi cauzata de n factori, de la infectii grave la traumatisme, tumori si anomalii de structura.
Insa cand e vorba de un copil, evenimentul e nu numai nefericit, ci si foarte rar. Iar o arsura chimica sigur nu are loc din vina unui bebelus de nici un an.
Medicii incearca acum sa gaseasca solutia ca Loredana sa nu plateasca toata viata pentru greselile adultilor.
Medicii oftalmologi de la Spitalul Militar Bucuresti s-au sfatuit cu pediatrii de la Spitalul de Ochi si specialistii de la Elias si au decis ca, estetic, cea mai buna metoda este sa preleveze mucoasa bucala sau de pe cerul gurii pacientei.
Din tesut va fi reconstruit sacul conjunctival; apoi, proteza va fi slefuita si plasata in cavitate.
"Sa speram ca pe viitor se va aseza bine si n-o sa fie o recidiva. Sa fie o proteza pe care ceilalti copii sa nu o observe", a spus doctorul oftalmolog Horatiu Manole.
Operatia va fi facuta la inceputul lunii februarie si va acoperita de stat. Dupa o recuperare de doua-trei luni, Loredana va avea toate sansele sa devina o fetita fara complexe.