Au demonstrat ca se poate! 200 de parinti si-au unit fortele ca sa nu mai astepte cu copiii la cozile imense de la medici


Ultimul update: Marti 04 Februarie 2014 06:55
Data publicarii: Sambata 01 Februarie 2014 08:04
Categorie: Stiri Sociale

Satui sa stea la cozile interminabile de la urgente atunci cand copiii lor au probleme de sanatate, mai multi parinti din Cluj si-au unit fortele.

Ei au infiintat singurul call-center pediatric din Romania. Un simplu apel telefonic ii pune in legatura cu un specialist in domeniu de la care primesc sfaturi si afla - daca este cazul sau nu - sa mearga la spital cu cel mic.

In acest fel, medicii sunt mai aproape de pacientii lor, care nu trebuie sa mai bata lungul drum pana la spital. Sistemul de call center PEDITEL 1791 functioneaza doar de cateva zile, dar telefoanele au si inceput sa sune.

Calin Lazar, medic: "Centrul nostru este deservit de un medic pediatru sau un medic specialist de urgenta care acopera cele trei ture pe zi in regim non-stop. Cei trei medici fac cu schimbul."

Parintilor care suna li se pun o serie de intrebari, din care medicii incearca sa isi dea seama de gravitatea cazului.

Daniel Balea, pediatru: "Solicitarile cele mai frecvente sunt in general cele legate de temperatura, simptome de varsaturi, diaree."

Cei care au aflat despre acest serviciu sunt incantati ca pot scuti astfel un drum pana la spital, daca problemele pe care le au cei mici nu sunt grave.

Gabriela Barbu, parinte: "De fiecare data cand am fost, aglomeratie, trebuie sa astepti .. un copil nu stie a astepta, nu poate sa astepte. Esti si tu, ca parinte, disperat. "

Bazele proiectului au fost puse de o fundatie din Cluj. 200 de parinti si-au unit fortele si au demonstrat ca se poate.

Catalina Poiana, coordonatorul programului: "Vine cumva in sprijinul parintilor mai mult decat cu aceste indrumari medicale, ii ajuta sa nu se mai deplaseze la UPU in momentul in care au nevoie de informatii pentru o febra, de exemplu."

Numarul 1791 este disponibil non-stop, deocamdata doar in Cluj. Serviciul este taxabil, iar parintii trebuie sa stie ca acest apel telefonic nu inlocuieste consultul medical daca problemele de sanatate pot pune in pericol viata copiilor.

VIDEO PROTVPLUS.RO