Ministerul Sanatatii face reguli pentru chirurgi cu Google Translate. “Protuberanta mentala” si “cavitatea” din pacient
Daca chirurgii ar respecta legea, romanii nu ar putea fi operati. Cel putin, asa rezulta dintr-un recent ordin al Ministerului Sanatatii care i-a facut pe medici sa rada. Si apoi sa planga, la gandul ca sunt condusi de oameni care n-au idee de medicina.
Ordinul nr. 1529 din 13 decembrie 2013 al Ministerului Sanatatii este, in teorie, un act extrem de util. El stabileste “Lista de verificare a procedurilor chirugicale”, adica ce trebuie sa faca medicii si asistentele in cursul unei operatii pentru ca totul sa meraga ca la carte si sa nu apara probleme – de pilda, instrumente chirurgicale uitate in pacient. Astfel de liste se folosesc pretutindeni in lume si sunt extrem de utile. Un studiu realizat recent in spitale din America, Marea Britanie, Africa si India arata ca folosirea unei liste de proceduri in timpul operatie chirugicale reduce mortalitatea la jumatate si complicatiile cu peste o treime.
Practic, aceasta lista ar trebui sa-i salveze pe medici de acuzatiile de malpraxis iar pe pacienti, de greselile chirurgilor. Asta daca lista nu ar fi scrisa pe baza unei traduceri cu Google Translate. Aceasta e opinia chirurgilor care l-au citit si au ras. Doar ca acum vor mai trebui sa si aplice procedurile din lista, care teoretic ar trebui sa salveze vieti.
Alegeri 2024
12:53
Candidați președinție 2024. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezindețiale din 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
O lista de te doare protuberanta mentala
De exemplu, ordinul spune ca inainte de a i se face pacientului anestezia trebuie verificat daca nu cumva are “dificultate la respiratie si aspiratie”. Ceea ce, spun medicii, este imposibil, deoarece aspiratia o face anestezistul dupa ce pacientul a fost anesteziat. Asa incat, daca s-ar respecta Lista de proceduri a Ministerului Sanatatii, pacientul ar trebui practic operat pe viu.
In acelasi paragraf medicilor li se sugereaza sa foloseasca “tehnici de testare a dificultatii de respiratie a pacientului, cum ar fi: clasificarea Mallampati, distanta tiro-mentala (distanta dintre osul hioid si protuberanta mentala sau intre varful cartilajului tiroid pana la mento)”. Daca nu vi se pare nimic gresit, asta e numai din cauza ca nu ati studiat medicina. Pentru ca daca faceati o facultate de profil va dadeati seama ca nu exista „distanta tiro-mentala”, „mento” sau „protuberanta mentala”. Chirurgii consultati de www.stirileprotv.ro presupun ca oficialii din Minister au tradus o lista de proceduri din alta tara folosind Google Translate, fiindca altfel ar fi stiut ca termenul corect este „distanta tiro-mentoniera”, „mento” e de fapt „menton” iar „protuberanta mentala” e doar o traducere de te doare mintea.
Medicii, facuti mincinosi in fata
Mai avansam doua paragrafe si aflam ca medicii chirurgi au prostul obicei sa-i minta pe anestezisti si pe asistente sau macar sa le ascunda adevarul. „Este posibil ca medicii chirurgi sa nu comunice medicilor anestezisti si asistentelor medicale riscul de hemoragie a pacientilor, astfel medicul anestezist se va consulta cu echipa medicala in aceasta privinta inaintea procedurilor chirurgicale”, spune ordinul de ministru. Poate ar trebui sa caute chirurgi mai sinceri sau mai putin timizi, care sa nu se jeneze sa le spuna si colegilor adevarul gol-golut despre starea pacientului.
Ceva mai incolo gasim si umor negru in „Lista de proceduri”: „Un membru al echipei de anestezie va revizui planul de resuscitare [...]. In mod particular, acesta va specifica daca va utiliza produse din sange si daca pacientul manifesta simptome care pot duce la deces (boli cardiace sau pulmonare, aritmii, tulburari ale circulatiei sangelui).” Iar daca manifesta simptome care pot duce la deces, probabil urmatoarea procedura consta in incrucisarea mainilor pe piept si gasirea rapida a unei lumanari. Serios vorbind, e totusi ingrijorator ca autorul listei are cunostinte de medicina atat de avansate incat incadreaza bolile la simptome.
Povestea cutremuratoare a cazurilor de malpraxis, la "Romania, te iubesc!"
Nu pastrati instrumentele in pacienti!
Lista de proceduri a Ministerului Sanatatii are grija si ca echipa medicala sa nu uite ceva in pacient. „Instrumentele pastrate, acele si buretii ramasi dupa procedura chirurgicala reprezinta factori de risc in erorile medicale.” Mai ales instrumentele pastrate in pacient,cele pastrate in alte locuri in general nu-s asa riscante.
Ce se intampla totusi daca un instrument sau un burete nu iese la numaratoare? Simplu: „Echipa medicala trebuie sa respecte protocoalele specifice si sa examineze gunoiul, campurile operatorii sau cavitatea”. Probabil autorul listei s-a gandit ca e un ghid pentru chirurgi neindemanatici, care, atunci cand opereaza, fac o cavitate mare in pacient.
Si daca pana acum ati ras, poate ar fi cazul sa si plangeti. Fiindca trebuie sa stiti ca in mod normnal chirurgii din Romania ar trebui sa opereze dupa aceste proceduri. Scrise de cineva care nu prea are protuberanta mentala. Asteptam inca un raspuns de la Ministerul Sanatatii ca sa stim cine a scris ordinul si cum va fi premiat. Fiindca de semnat nu l-a semnat ministrul, ci un secretar de stat.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, chirurg, malpraxis, proceduri, traducere,
Dată publicare:
30-01-2014 17:00