Ministerul Sanatatii face reguli pentru chirurgi cu Google Translate. “Protuberanta mentala” si “cavitatea” din pacient

chirurgi lista proceduri

Daca chirurgii ar respecta legea, romanii nu ar putea fi operati. Cel putin, asa rezulta dintr-un recent ordin al Ministerului Sanatatii care i-a facut pe medici sa rada. Si apoi sa planga, la gandul ca sunt condusi de oameni care n-au idee de medicina.

Ordinul nr. 1529 din 13 decembrie 2013 al Ministerului Sanatatii este, in teorie, un act extrem de util. El stabileste “Lista de verificare a procedurilor chirugicale”, adica ce trebuie sa faca medicii si asistentele in cursul unei operatii pentru ca totul sa meraga ca la carte si sa nu apara probleme – de pilda, instrumente chirurgicale uitate in pacient. Astfel de liste se folosesc pretutindeni in lume si sunt extrem de utile. Un studiu realizat recent in spitale din America, Marea Britanie, Africa si India arata ca folosirea unei liste de proceduri in timpul operatie chirugicale reduce mortalitatea la jumatate si complicatiile cu peste o treime.

Practic, aceasta lista ar trebui sa-i salveze pe medici de acuzatiile de malpraxis iar pe pacienti, de greselile chirurgilor. Asta daca lista nu ar fi scrisa pe baza unei traduceri cu Google Translate. Aceasta e opinia chirurgilor care l-au citit si au ras. Doar ca acum vor mai trebui sa si aplice procedurile din lista, care teoretic ar trebui sa salveze vieti.

O lista de te doare protuberanta mentala
De exemplu, ordinul spune ca inainte de a i se face pacientului anestezia trebuie verificat daca nu cumva are “dificultate la respiratie si aspiratie”. Ceea ce, spun medicii, este imposibil, deoarece aspiratia o face anestezistul dupa ce pacientul a fost anesteziat. Asa incat, daca s-ar respecta Lista de proceduri a Ministerului Sanatatii, pacientul ar trebui practic operat pe viu.

In acelasi paragraf medicilor li se sugereaza sa foloseasca “tehnici de testare a dificultatii de respiratie a pacientului, cum ar fi: clasificarea Mallampati, distanta tiro-mentala (distanta dintre osul hioid si protuberanta mentala sau intre varful cartilajului tiroid pana la mento)”. Daca nu vi se pare nimic gresit, asta e numai din cauza ca nu ati studiat medicina. Pentru ca daca faceati o facultate de profil va dadeati seama ca nu exista „distanta tiro-mentala”, „mento” sau „protuberanta mentala”. Chirurgii consultati de www.stirileprotv.ro presupun ca oficialii din Minister au tradus o lista de proceduri din alta tara folosind Google Translate, fiindca altfel ar fi stiut ca termenul corect este „distanta tiro-mentoniera”, „mento” e de fapt „menton” iar „protuberanta mentala” e doar o traducere de te doare mintea.

Citește și
Control in spitale
Ministerul Sanatatii anunta marea vanatoare de GANDACI. Cand incep raziile prin spitalele Romaniei
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Medicii, facuti mincinosi in fata
Mai avansam doua paragrafe si aflam ca medicii chirurgi au prostul obicei sa-i minta pe anestezisti si pe asistente sau macar sa le ascunda adevarul. „Este posibil ca medicii chirurgi sa nu comunice medicilor anestezisti si asistentelor medicale riscul de hemoragie a pacientilor, astfel medicul anestezist se va consulta cu echipa medicala in aceasta privinta inaintea procedurilor chirurgicale”, spune ordinul de ministru. Poate ar trebui sa caute chirurgi mai sinceri sau mai putin timizi, care sa nu se jeneze sa le spuna si colegilor adevarul gol-golut despre starea pacientului.

Ceva mai incolo gasim si umor negru in „Lista de proceduri”: „Un membru al echipei de anestezie va revizui planul de resuscitare [...]. In mod particular, acesta va specifica daca va utiliza produse din sange si daca pacientul manifesta simptome care pot duce la deces (boli cardiace sau pulmonare, aritmii, tulburari ale circulatiei sangelui).” Iar daca manifesta simptome care pot duce la deces, probabil urmatoarea procedura consta in incrucisarea mainilor pe piept si gasirea rapida a unei lumanari. Serios vorbind, e totusi ingrijorator ca autorul listei are cunostinte de medicina atat de avansate incat incadreaza bolile la simptome.

Povestea cutremuratoare a cazurilor de malpraxis, la "Romania, te iubesc!"

Nu pastrati instrumentele in pacienti!
Lista de proceduri a Ministerului Sanatatii are grija si ca echipa medicala sa nu uite ceva in pacient. „Instrumentele pastrate, acele si buretii ramasi dupa procedura chirurgicala reprezinta factori de risc in erorile medicale.” Mai ales instrumentele pastrate in pacient,cele pastrate in alte locuri in general nu-s asa riscante.

Ce se intampla totusi daca un instrument sau un burete nu iese la numaratoare? Simplu: „Echipa medicala trebuie sa respecte protocoalele specifice si sa examineze gunoiul, campurile operatorii sau cavitatea”. Probabil autorul listei s-a gandit ca e un ghid pentru chirurgi neindemanatici, care, atunci cand opereaza, fac o cavitate mare in pacient.

Si daca pana acum ati ras, poate ar fi cazul sa si plangeti. Fiindca trebuie sa stiti ca in mod normnal chirurgii din Romania ar trebui sa opereze dupa aceste proceduri. Scrise de cineva care nu prea are protuberanta mentala. Asteptam inca un raspuns de la Ministerul Sanatatii ca sa stim cine a scris ordinul si cum va fi premiat. Fiindca de semnat nu l-a semnat ministrul, ci un secretar de stat.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Prima masura concreta a Guvernului dupa esecul operatiunii din Apuseni. Arafat va fi secretar de stat in MAI
Prima masura concreta a Guvernului dupa esecul operatiunii din Apuseni. Arafat va fi secretar de stat in MAI

Actualul secretar de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat va prelua aceeasi functie in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru a putea conduce Departamentul de interventii in situatii de urgenta, care va functiona la Interne.

Ministerul Sanatatii anunta marea vanatoare de GANDACI. Cand incep raziile prin spitalele Romaniei
Ministerul Sanatatii anunta marea vanatoare de GANDACI. Cand incep raziile prin spitalele Romaniei

Adio, gandaci din spitale! Cel putin asa ar trebui sa stea lucrurile de la 1 martie, cand toate spitalele de stat vor fi controlate drastic la capitolul curatenie.

Statul ia decizii in locul mamelor. De la 1 martie nasterile prin cezariana nu se mai deconteaza
Statul ia decizii in locul mamelor. De la 1 martie nasterile prin cezariana nu se mai deconteaza

Incepand din luna martie a acestui an, doar nasterile naturale si cezariana de urgenta vor mai fi decontate de stat. Anuntul a fost facut acum cateva zile, atunci cand Ministerul Sanatatii a prezentat noul pachet de servicii medicale de baza.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.