Proteste. Impozitarea tichetelor de masă și a concediilor medicale, picătura care a umplut paharul sindicaliștilor
Mii de sindicaliști de la Blocul Naţional Sindical au mărșăluit în Capitală. Au cerut reducerea fiscalității și demararea de urgență a unei reforme fiscale.
Impozitarea tichetelor de masă și a concediilor medicale au fost picătura care a umplut paharul.
România are una dintre cele mai ridicate sarcini fiscale aplicate forţei de muncă din Uniunea Europeană: 42,8% faţă de 38,6% media europeană.
Maria Manea, președintele sindicatului Ford Automobile Craiova: ”Dintr-o săptămână de lucru, 3 zile lucram pentru noi și 2 zile lucram pentru stat. Toate veniturile noastre sunt impozitate cu 42%. Nu mai dorim acest lucru. Dorim că banii să se întoarcă la noi.”
Reporter: În domeniul dumneavoastră care ar fi cele mai mari probleme?
Maria Manea, președintele sindicatului Ford Automobile Craiova: ”Taxarea tichetelor de masă, care a fost făcută suplimentar începând de anul acesta a concediilor medicale, trecerea taxelor de la angajator către angajat care generează o scădere a puterii de cumpărare a fiecărui lucrător.”
Salariile mici şi taxarea ridicată se numără printre factorii care au făcut ca România să înregistreze a treia cea mai scăzută rată de ocupare a forţei de muncă din Uniune în 2023, după Italia şi Grecia, potrivit datelor Eurostat.
Doar 69% dintre românii între 20 şi 64 de ani lucrează, ceea ce înseamnă că aproape o treime dintre conaționali stau ori muncesc la negru.
Spre comparație, Ungaria, stat cu o populație la jumătate cât a României, avea în luna februarie 4,72 milioane de salariați, față de 5,6 milioane, cât erau înregistrați la noi. La populație la jumătate au doar un milion de locuri de muncă oficiale în minus, ceea ce corespunde unui rate de ocupare a forței de muncă de 80%, nivel peste media UE, care e 75%.
Iată situația la începutul acestui an, conform Eurostat, biroul de statistică al UE.
Dumitru Costin, președinte BNS: ”Aproape jumătate din veniturile brute ale salariaților se fac venituri la bugetul de stat și asigurări sociale în timp ce alte categorii, alti cetățeni, capitalul, sunt subimpozitate, subtaxate. Avem nevoie de o reformă fiscala sănătoasă.”
Protestatarii au pichetat Guvernul și și-au încheiat mitingul în fata Parlamentului.
La orele prânzului, o delegație a fost primită la consultări la Ministerul Finanțelor.