Protest in Capitala: mamele si-au cerut dreptul sa alapteze in public

21-11-2010 00:00


Se poate alapta in public? Si daca da, cat de public poate fi locul? Intrebarile au dat nastere unui scandal la un targ pentru parinti organizat in Bucuresti.

O mamica sustine ca nu a fost lasata sa-si hraneasca bebelusul in vazul lumii. Asa ca, duminica, a chemat ajutoare si alaturi de alte femei, au facut un protest inedit pe scarile de la Sala Dalles.

"In momentul in care eu m-am asezat sa-mi alaptez copilul de 11 luni, au chemat un membru al securitatii care a stat langa mine sa ma intimideze, o femeie cu un copil in poala si care alapta...eram infractorul ideal", a declarat Ana Maita, mama revoltata.

Cei vizati sustin, insa, ca protestul nu are sens.

"Ceea ce am facut noi in calitate de organizatori a fost s-o informam ca exista un spatiu special amenajat pentru alaptare", a spus Ana Brezeanu, organizator targ.

In Anglia, cei care deranjeaza o mama in momentul alaptarii pot fi amendati. La noi nu exista o lege care sa reglementeze alaptatul, mamicile sunt libere sa-si hraneasca pruncii oriunde.

Ana Maita, mama care a declansat protestul, a intrat mai demult in atentia presei, dupa ce a anuntat ca si-a nascut ambii copii acasa, in cada, fara niciun cadru medical in preajma. De atunci, mai multe gravide s-au aratat doritoare sa aduca singure pruncii pe lume, pe cale naturala.

Desi teoretic legea le permite mamelor sa nasca la domiciliu sub supravegherea unei moase, ea nu poate fi aplicata pentru ca nu exista norme.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO