Proiectul noii legi a sanatatii: spitalele pot deveni fundatii sau societati ca sa atraga resurse

Dată publicare: 29-12-2011 10:52
Dată actualizare: 20-10-2012 03:37


spital

Spitalele, care consuma 50% din buget, pot deveni fundatii sau societati comerciale pentru a atrage resurse, iar fondatorul sau actionarul unic ar fi administratorul actual, care in majoritatea cazurilor este administratia locala.

Proiectul noii Legi a sanatatii, pus in dezbatere publica, aduce schimbari semnificative in sectorul spitalicesc - care consuma aproape 50% din buget - prin modificarea formei de organizare, spitalele putand obtine statut de fundatie sau chiar de societate comerciala pentru a atrage resurse.

"Un alt nivel la care sunt propuse modificari legislative semnificative este cel al segmentului care consuma/utilizeaza aproximativ 50% din buget, sectorul spitalicesc. Nici aici modificarea legislativa nu solicita fonduri suplimentare de la stat, ci dimpotriva, poate atrage resurse fara cresterea deficitului", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Astfel, proiectul prevede posibilitatea modificarii formei de organizare a spitalului, astfel incat sa permita stimularea practicilor eficiente si penalizarea celor ineficiente. Fondatorul sau actionarul unic, in cazul societatii comerciale, ar fi administratorul actual al spitalului, care in majoritatea cazurilor este administratia publica locala.

"Aceasta modificare simpla, combinata si cu modificarea sistemului de asigurari, ar schimba masiv modul de operare al spitalelor, inclusiv prin posibilitatea de a accesa fonduri din piata financiara privata", se mai arata in nota de fundamentare.

Noua structura ar permite o mai mare libertate de actiune echipei manageriale la toate nivelurile, de la personal, inclusiv salarizarea diferentiata, pana la structura si dotare, mentinand insa proprietatea la nivelul institutiilor publice.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO