Proiectul care ne-ar putea obliga sa facem cumparaturi in supermarketuri doar in cursul saptamanii

Ultima actualizare: 15-02-2014 07:00

Un deputat considera ca producatorii autohtoni ar avea de castigat daca supermarketurile vor avea lacat pe usa macar duminica.

Initiativa ii incurca pe investitori, dar mai ales pe clienti. Majoritatea au program lung la serviciu si evita sa care plase la 9 seara.

Modificarile propuse in comisia de agricultura limiteaza orarul de functionare al magazinelor cu o suprafata ce depaseste 1500 de metri patrati. Acestea ar urma sa fie deschise pana sambata la ora 14:00, iar duminca sa fie inchise.

Aceasta idee i-a venit liberalului Marin Anton. Politicianul nu a luat insa nicio secunda in calcul faptul ca cei mai multi dintre romani sunt extrem de ocupati, lucreaza pana tarziu si prea putini mai au puterea si dispozitia sa mearga la cumparaturi de la 8 seara incolo.

"E cea mai mare prostie. Foarte multa lume e ocupata in timpul saptamanii si merge in weekend sa faca cumparaturi", declara o femeie.

Si, totusi, deputatul initiator crede ca legile de acum sunt in dezavantajul producatorilor autohtoni si ca 70% din marfurile expuse pe rafturile marilor magazine provin din strainatate. In plus, sustine respectivul, si alte tari europene restrictioneaza activitatea marilor magazine la final de saptamana.

Reprezentantii lanturilor comerciale sunt de parere ca masura incurca pe toata lumea.

"Se vede foarte rau din punct de vedere al clientilor, carora le este redusa optiunea de a face cumparaturi. Vine in contradictie cu un obicei romanesc de a face cumparaturi in weekend alaturi de familie. Nu putem sa relansam consumul daca inchidem marile magazine care fac 30-40% din profit in weeekend. Ati gasi mai putin decat gasiti in hipermarketuri intr-o zona nefiscalizata si neprotejata sanitar-veterinar", a declarat Delia Nica, director executiv AMRCR.

Singurii multumiti sunt micii comercianti, carora marile magazine le-au cam stricat afacerile.

Inainte ca legea sa intre in dezbatere parlamentara, membrii Comisiei de Agricultura vor discuta cu reprezentanti din ministerul de resort, din cel al Sanatatii si din randul producatorilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO