Proiect. Părinţii obligaţi să urmeze un curs pentru a îngriji corect bebeluşul

Dată publicare: 06-02-2019 21:32
Dată actualizare: 06-02-2019 21:40


Toţi cei care devin părinţi ar putea să fie obligaţi să urmeze un curs pentru a îngriji corect bebeluşul potrivit unui proiect de lege adoptat în Senat.

Sindromul copilului scuturat, riscul de moarte subită şi transportul corect în maşină sunt doar câteva dintre lecţiile pentru părinţi. Iar externarea din spital a mamei şi copilului nu va putea fi făcută fără acest instructaj predat de personalul medical. Cursul va deveni obligatoriu dacă şi deputaţii votează proiectul.

După ce nasc, mamele sunt de cele mai multe ori private de somn. Din cauza obosealii şi a stresului provocat de noile responsabilităţi ar putea avea tendinţa, în momente de exasperare, să scuture bebeluşul ca să nu mai plângă. Un gest extrem de periculos, spun medicii.

Medic pediatru:''Nu obţine decât posibile leziuni neurologice în creierul bebeluşului. Mama trebuie să mai ştie cum doarme un bebeluş, e important să nu doarmă pe burtă, pentru că are riscul morţii subite în primele luni de viaţă.''

Astfel de subiecte, precum şi regulile pentru transportul copilului cu maşina sau manevrele antisufocare ar trebui să fie discutate obligatoriu înainte de externare, spune un parlamentar care a iniţiat şi un proiect de lege, adoptat deja în Senat. Informaţi, părinţii ar putea evita o tragedie în viitor, precum şi posibile probleme de sănătate ale copilului.

Ovidiu Raetchi, inițiator: ''Pana în 20 de părinţi, am prevăzut în lege, se pot strânge într-o cameră şi pot asculta instructajul care durează între o jumătate de oră şi o oră, care poate fi asigurat de un asistent.”

Unii medici cred însă că părinţii ar trebui să fie informaţi mai degrabă înainte de naştere.

Medic pediatru: ''După naştere deja starea ei emoţională nu îi permite înmagazinarea de informaţii noi prea multe, trebuie pregătită înainte de naştere, în timpul sarcinii.”

Din cauza educaţiei precare, precum şi a condiţiilor din spitale, România este printre primele ţări din spaţiul comunitar în ceea ce priveşte numărul copiilor care se sting din viaţa înainte de un an.

Rata mortalităţii infantile în România este de 7,2 la 1000 de nou-născuţi, de două ori mai mare decât media Uniunii Europene. O treime din aceste cazuri pot fi prevăzute, spun specialiştii, atât prin programe de informare pentru părinţi pentru a lua deciziile corecte în caz de urgenţă medicală, cât şi prin dotarea maternităţilor cu echipamente medicale performante.

Cele mai multe cazuri de mortalitate infantilă sunt în oraşele mici, potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii. În Botoşani şi Călăraşi, rata este de peste 12 la mia de nou-născuţi, în timp ce în Bucureşti şi Cluj este mai puţin de 5 la o mie de copii.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO