Mii de firme și instituții ar putea scăpa de obligativitatea autorizațiilor ISU. Cerințe drastice pentru metrou
Mii de firme, dar și instituții publice, vor scapa de obligația de a obține autorizație de securitate la incendiu, dacă un proiect inițiat recent de Ministerul de Interne va fi adoptat de Guvern.
Scapă de obligații, pensiunile și hostelurile care nu au mai mult de 10 camere sau 50 de locuri de cazare. La fel și azilurile de bătrâni sau centrele de plasament. În schimb, pentru metroul bucureștean pompierii au cerințe drastice.
Proprietarii pensiunilor, a boutique hotelurilor sau a hostelurilor pot să respire ușurați. Nu vor mai fi nevoiți să obțină de la pompieri autorizația de securitate la incendiu dacă nu vor caza mai mult de 50 de oameni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tudor Maxim, proprietar hostel București: " Probabil că vom încetini procesul de autorizare în speranța în care nu va mai fi nevoie să facem mai ales investițiile în consultanță, pentru că astea sunt cele mai costisitoare"
De la lege vor fi exceptate și azilurile de bătrâni sau centrele de plasament.
Daca până acum un azil de bătrâni care avea peste 150 de metri pătrați indiferent de numărul de vârstnici cazați, avea nevoie de autorizație ISU, acum lucrurile se schimbă: doar acelea cu peste 50 de paturi vor avea nevoie de document.
Directorii școlilor în care învață elevi până în clasa a IV-a nu mai au de ce să meargă la pompieri în cazul în care clădirirea are până-n 175 de metri pătrați. La fel se întâmplă și la școlile de sub 600 de metri pătrați în care învață copii de la a V-a la a XII-a.
Problema este că școlile din orașe au atât ciclul primar cât și pe cel gimnazial în aceeași clădire. În București, de pildă, nicio școală nu va scapa de autorizare.
Inspector de prevenire IGSU: "Noi considerăm că riscul de incendiu e unul crescut pentru că noi considerăm că utilizatorii, copii nu au încă abilitățile necesare privind modul de comportare în caz de incendiu. "
Georgiana Busu, director școală gimnazială clasele I-VIII: "Te costă mult mai ieftin să faci o clădire nouă care să respecte toate standardele decât să investești să modifici o clădire veche"
În schimb, se înăspresc regulile la metrou.
Aceste chiscuri vor fi nevoite să aibă instalații de detectare, alarmare, semnalizare și stingere a incendiilor. În plus, cele care blochează calea de trecere a călătorilor nu vor mai primi autorizația ISU.
Deocamdata proiectul de modificare a legii a fost pus în dezbatere pe site-ul ministerului de Interne.