Sute de cluburi și baruri funcționează fără autorizația ISU devenită obligatorie. ”Nu vor să dea bani”
Chiar şi după intrarea în vigoare a legii care obligă restaurantele, cluburile şi barurile să aibă autorizaţie de securitate la incendiu, sute de firme nu s-au conformat.
Doar o treime dintre cei care au solicitat anul acesta autorizaţie ISU, în Capitală şi în Ilfov, au primit-o. Arhitecţii şi proiectanţii care se ocupă de toată documentaţia spun că se lovesc fie de hibe legislative, fie de atitudinea patronilor, care nu vor să mai investească alţi bani.
860 de societăţi comerciale din Bucureşti şi judeţul Ilfov au încercat să obţină autorizaţia de securitate la incendiu şi doar o treime au reuşit. Pompierii i-au chemat pe toţi specialiştii care întocmesc dosarele pentru autorizare să îi ajute să înţeleagă ce trebuie să facă. În primul rând, nu au voie să treacă în acte altceva decât se află la faţă locului.
Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU: "Constatăm că există o diferenţa între materialele din plan şi cele de la faţa locului, sunt diferenţe la instalaţia de detecţie şi semnalizare incendiu care are prevăzuţi anumiţi parametri, iar în teren constatăm că instalaţia este subdimensionată sau nu funcţionează."
Se întâmplă asta din cauza legii, care nu ar fi suficient de clară, spun cei vizaţi.
Mihai Munteanu, arhitect: "Se prevede într-un articol că golurile să fie brodate cu ecrane de fum sau sisteme de drenare din care să curgă apă. La un alt articol, câteva pagini mai târziu, se vorbeşte despre posibilitatea de a crea scări.”
A două cauză are legătură cu banii.
Mihai Munteanu, arhitect: "Foarte mulţi propritari nu doresc să dea atâţia bani pe cât ar trebui să dea ca să aducă spaţiile la cerinţele legii."
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă spun că lucrează la un proiect pentru simplificarea procedurii de obţinere a avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu.
După mai multe amânări în ultimii ani, abia în urmă cu o lună autorizaţiile de securitate au devenit obligatorii. Cei care sunt prinşi în neregulă, riscă să fie amendaţi cu până la 50.000 de lei. Doar anul acesta, în Capitală, inspectorii ISU au dat amenzi în valoare de 529.000 de lei.