Programul "masa calda" va fi extins, desi pana acum a fost un esec. Liviu Pop sustine ca stie de ce nu a functionat
Dupa ce a esuat in mai bine de jumatate dintre cele 50 de scoli alese anul trecul, programul "masa calda" va fi extins din septembrie la 100 de scoli.
Ministrul Educatiei sustine ca stie de ce nu a functionat si va modifica hotararea de guvern initiala, astfel incat alimentele sa ajunga la elevi. Directorii de scoli spun ca programul ar ajuta la scaderea abandonului scolar, insa nu mai cred in promisiuni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Situata pe Calea Mosilor din Capitala, Scoala Numarul 71 a fost inclusa pe lista primelor 50 de unitati care ar fi trebuit sa primeasca o masa calda, pentru ca multi dintre elevii de aici provin din familii sarace, iar rata abandonului scolar este mare. Numai ca programul nu s-a aplicat aici si nici in alte 30 de scoli.
Mihai Melita, directorul Scolii Gimnaziale Numaru 71: "Licitatia n-o facea scoala, o facea primaria. Nu s-a primit nicio oferta si programul s-a terminat asa cum a inceput."
Nicio firma nu a vrut sa participe la o licitatie in urma careia trebuia sa asigure o masa rece, consistenta, platita cu 7 lei de catre stat. Primariile, cele care s-au ocupat de incheierea acestor contracte, ar fi putut suplimenta bugetul si creste suma. In cazul primariei sectorului 2, care are in grija scoala 71, acest lucru nu s-a intamplat. In plus, licitatia a fost lansata cu doar doua luni inainte de inchiderea anului scolar.
Cele mai multe dintre scolile incluse in acest program pilot nu dispun de o sala de mese, astfel incat directorii pot opta doar pentru un pachet rece din programul masa calda, urmand ca elevii sa manance pe banci, in clase. Asta nu ar fi o problema, daca mancarea ar ajunge in scoli si nu ar exista decat pe liste.
Conform recomandarilor Ministerului Sanatatii, sandvisul de la pachetul rece ar putea contine fie unt, cascaval, sunca si legume proaspete, fie piept de pui la gratar sau pulpa la gratar, cu gogosari, varza sau morcovi.
Liviu Pop, ministrul Educatiei: "Noi am propus sa mergem in anul urmator cu 100 de unitati scolare."
Reporter: "Care este logica, daca in acest an nu am putut sa le implementam in 50 de scoli, la anul cum vom reusi sa le implementam in 100 de scoli?"
Liviu Pop: "Simplu, pe de o parte modificand actul normativ, acolo unde an vazut ca s-au creat blocaje. De exemplu, avem unitati scolare in care numarul de elevi este foarte mare, iar suma alocata depaseste 100.000 de euro, prag de licitatie de alta natura."
Din cauza faptului ca licitatiile nu au avut loc, ori scolile nu au spatiu pentru alimente, programul, in mare parte a esuat. Pentru implementarea Proiectului - pilot, Guvernul a alocat anul trecut, pe hartie, 1,4 milioane de lei.