In loc de lapte si corn, elevii vor primi o masa calda la scoala. Ce se intampla in unitatile fara cantina
Peste 20.000 de elevi din 50 de scoli din toata tara vor primi din toamna o masa calda, in loc de lapte si corn. Vor fi interzise: ceapa prajita, ouale, maioneza, sau frisca.
Elevii vor putea manca insa ciorbe, supe, sufleu de brocoli cu branza, sau ghiveci de legume cu pui. In multe scoli insa nu exista cantina ori sala de mese, asa ca in cadrul programului "Masa Calda" copiii vor primi o masa rece.
Scoala 55 din Capitala, aflata la periferia orasului, este una dintre cele 4 unitati scolare din Bucuresti unde ar urma sa fie implementat programul pilot - masa calda. Toate cele 50 de scoli alese la nivel national sunt in zone defavorizate, unde rata abandonului scolar este mare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fiecare scoala va putea alege o optiune din cele 3 disponibile: masa calda gatita in cantina proprie, masa calda livrata prin catering sau pachet alimentar.
Pentru ca nu exista cantina ori sala de mese si nici spatiu ca sa fie construite, la aceasta scoala vor fi livrate pachete.
Conform recomandarilor Ministerului Sanatatii, sandvisul ar putea contine fie unt, cascaval, sunca si legume proaspete, fie piept de pui la gratar sau pulpa la gratar, cu gogosar, varza sau morcov.
Deocamdata, scolile se descurca fiecare cum poate. Aici, de exemplu, clasele au frigider si cuptor cu microunde, pentru copiii care vin cu pachet de acasa. Alte clase, au, insa, propriul program:
Pana la implementarea programului masa calda, scoala 55 a gasit deja o solutie pentru hranirea corespunzatoare a copiilor. O firma de catering platita de parinti le aduce zilnic un fel principal de mancare si desert.
Odata cu acest proiect, va disparea din scoli programul cornul si laptele. Deocamdata, el reprezinta hrana zilnica pentru multi copii din familii devorizate.
Fiecare masa va contine maximum 50% paine sau chifle, minimum 25% carne sau branzeturi si maximum 25% legume. La acestea se adauga un fruct.
Nu se vor folosi aditivi alimentari sau conservanti si nici creme cu oua, maioneza sau frisca. Uleiul necesar prepararii va fi de calitate superioara si se va folosi o singura data, iar ceapa nu va fi prajita.
La felul principal, elevii ar urma sa primeasca piure de morcov cu gratar de pui, pilaf cu legume si ficatei de pui sau sufleu de conopida, brocoli si branza la cuptor sau macaroane cu branza.
Deocamdata, de acest program vor beneficia, incepand din toamna, peste 20.000 de elevi. Guvernul promite, insa, sa extinda proiectul.
Pentru implementarea Proiectului - pilot, guvernul Ciolos a alocat in octombrie, anul trecut, 1,4 milioane de lei, adica 7 lei pentru fiecare elev. Primariile pot majora, insa, bugetul pentru masa calda.