20.000 de elevi primesc deja o masa calda. Intr-o scoala din Gorj, absentele aproape ca nu mai exista

Dată publicare: 08-04-2017 08:57
Dată actualizare: 11-04-2017 07:17


Masa calda pentru elevi, un proiect pilot finantat de Guvernul Romaniei, care ar trebui implementat din toamna, a devenit deja realitate in cateva cazuri.

Intr-o scoala din Gorj, de pilda, absentele aproape ca nu mai exista de cand copiii au aflat ca beneficiaza de un pranz pe zi. Multi dintre ei provin din familii sarmane, iar mancarea primita la scoala este poate singura masa din acea zi.

La scoala gimnaziala din centrul comunei Polovragi din judetul Gorj invata peste trei sute de elevi. La ora pranzului toti se aduna in sala de mese amenajata in caminul cultural.

Meniul, in valoare de sapte lei, este diversificat.

Fetita: "Meniu de post."
Reporter: "Si ce ai azi?"
Fetita: "Cartofi si salata."
Reporter: "Sunt buni?"
Fetita: "Da."

Elev: "Mi-a placut cel mai mult totul."
Reporter: "Prajiturile?"
Elev: "Si prajiturile si tocanita."
Reporter: "Sunt bune?"
Elev: "Da."

In fiecare dimineata, profesorii suna la firma de catering pentru a comanda.

Copii: "Tocana si cu mamaliga."
Reporter: "E buna?"
Copii: "Da!"
Reporter: "Mai buna ca acasa?"
Copii: "Da!"

Odata cu pofta de mancare a crescut si pofta de carte, spun bucurosi dascalii, dar si parintii.

Nicolae Zavoianu, profesor: "O mare parte dintre ei nu au posibilitatea sa isi asigure hrana zilnica cum se cuvine. Indiscutabil cornul si laptele erau o nimica toata pe langa masa calda."

Mama unei eleve: "Meniul este variat, este pe placul copiilor, intotdeauna e un fruct sau ceva dulce, ceea ce pentru copii e foarte bine."

In scolile mai mari, programul este mai greu de implementat. La Liceul Pedagogic "Carmen Sylva" din Timisoara, de exemplu, invata peste 1.500 de copii. Acolo cantina este mica, iar angajatii sunt putini. Asa ca doar 400 de elevi urmeaza sa primeasca o masa calda.

Cornel Petroman, director Liceul Pedagogic "Carmen Sylva": "Ceilalti, am propus noi, sa beneficieze de pachet alimentar. Pachetul alimentar contine mancare rece. Mancarea calda ar insemna firma de catering si asta este clar interzis sa se consume in locurile unde copiii isi fac temele si unde invata."

In acest proiect pilot sunt cuprinse 50 de scoli din intreaga tara - adica peste 20.000 de elevi. Guvernul a alocat 1,4 milioane de lei, dar primariile pot majora bugetul pentru masa calda.


VIDEO PROTVPLUS.RO