Produsele alimentare ar putea avea coduri QR, scanabile cu smartphone-ul
Principalii actori din industria alimentară din România vor să schimbe etichetele tuturor produselor printr-o modificare legislativă.
În interesul consumatorilor, ei vor să îi oblige pe producători să folosească un QR code care poate fi scanat cu orice smartphone, aşa cum se întâmplă deja în multe muzee sau biblioteci. Eticheta scanată ar trebui să conţină date despre valoarea nutritională şi energetică, dar şi informaţii despre originea ingredientelor şi procesele tehnologice de fabricare.
Acesta este doar unul dintre motivele pentru care specialiştii din industria alimentară vor să vină în sprijinul consumatorilor cu noile etichete inteligente. Scanate cu un telefon mobil sau cu un dispozitiv care poate fi montat în orice magazin, noile etichete trebuie să ofere mai multe informaţii decât cele din prezent.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Prof. Dr. Ing. Petre Alexe, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi:„Trebuie să conţină informaţii de origine a materiei prime şi a ingredientelor. Ea trebuie să conţină producătorul, să conţină distribuitorul, să poată să facă precizări asupra valorii nutriţionale, să facă precizări asupra valorii energetice, să facă precizări asupra procesului tehnologic şi a riscurilor ingredientelor respective."
Proiectul Facultăţii de Industrie Alimentară din Galaţi este sprijinit de toate universităţile care au profil de chimie alimentară, de Institutul Naţional de Cercetare din Bucureşti, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice din România şi Ministerul Agriculturii.
Prof. Maria Tofană, decanul Facultății de Tehnologia Produselor Alimentare, Cluj: „Acest lucru este deja în alte ţări practicat, practicabil şi şi-a dovedit utilitatea. Avem câteva modele: unul francez, unul nordic şi unul englezesc."
Pe aceleaşi etichete pot fi introduse şi anumite indicaţii legate de sănătate - toate vor fi puse într-o anumită ordine şi vor avea un aspect grafic prestabilit.
Dr. ing. Nastasia Belc, Directorul Institutul Naţional de Cercetare Bioresurse Alimentare, Bucureşti: „Trebuie puse într-un anumit tipar, astfel încât consumatorul să fie obişnuit cu modul în care aceste informaţii sunt aranjate şi să le poată găsi foarte uşor."
Proiectul va fi propus pentru dezbatere în Parlament.