Ministrul Justiţiei vrea ca deținuții să mănânce mai bine și mai ”diversificat”

Ultima actualizare: 11-09-2017 15:56

Ministrul Justiţiei intră în bucătăriile din închisori. Tudorel Toader vrea o lege nouă, care să reglementeze normele de hrană pentru deţinuţi.

Înainte să urce pe scenă de la Muzeul Satului, unde au avut o reprezentantie, Junii Jilavei, o trupa formată din deţinuţi, au primit la micul dejun 50 de grame de brânză, 50 de grame de biscuiţi şi 20 de grame de margarină, Dar şi 250 de mililitri de ceai. La prânz, bucătării le-au pregătit o ciorbă de legume şi o porţie de cartofi cu carne, între 50 şi 75 de grame. Iar seară, o mâncare de dovlecei.

“Nu e chiar atât de rău, dar nici chiar atât de bine. Undeva bine. Eu mănânc puţin şi zic că e ok”, spune un deţinut.

Un adult ar trebui să primească zilnic aproximativ 3000 de calorii, dar mesele în închisori sunt formate mai mult din cartofi, varză sau fasole, multă grăsime, puţină carne şi pâine. Ministrul Justiției spune că un nutriţionist va face meniul celor închişi, iar costurile actuale vor scădea. Statul va plăti 4 lei şi 20 de bani pe zi, fără TVA, pentru un deţinut.

Deţinuţii care muncesc vor primi hrană mai consistentă, la fel şi bolnavii de diabet sau gravidele şi lăuzele. “Scoatem grăsimile, am dublat caloric şi creşte calitativ, se diversifică meniul”, spune ministrul Toader

“Este bine că toate cele trei mese să conţină cele trei categorii de nutrienţi adică asocierea dintre carne, făinos, pâine sau orez sau cartofi, grăsimea vine de la gătit, gătim cu ulei”, explică nutriţionistul Mihaela Bilic.

Şefii închisorilor îi propun lui Tudorel Toader să modifice şi legea de executare a pedepselor în sensul că deţinuţii care execută pedepsele în regim deschis să primească în fiecare week-end permisiunea de a merge la casele lor. Dacă noile norme de hrană vor intră în vigoare, statul va economisi anual aproximativ 7 milioane şi jumătate de lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO