Productia romaneasca de castane, sub asteptari. Fructele sunt putine, amare si scumpe
E vremea castanelor coapte, dar seceta din aceasta vara ii determina pe negustori sa-si ia marfa din strainatate. Castane romanesti se mai gasesc numai in anumite zone din Gorj si Maramures.
Daca in nordul tarii arborii sunt pirjoliti de soare si cu roade mici si fara gust, la Tismana alta e problema. Zeci de hectare sunt afectate de o boala numita "cancerul castanului". Asa ca la faimosul festival din Baia Mare, savuroasele castane erau din Italia sau chiar din China.
La Baia Mare sarbatoarea castanelor era sa ramana fara emblema care ii poarta numele. Productia noastra este sub orice asteptari: fructele nu numai ca sunt putine si mici, dar au si un gust amar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oamenii le duc dorul castanelor de odinioara.
Anul acesta preturile sunt cu o treime mai mari decat anul trecut. Un cornet de 100 de grame costa 4 lei. Iar un kilogram de castane crude, 15 lei.
In anii trecuti, castanii din Maramures au fost atacati de niste paraziti. Si ce n-a distrus boala, a uscat seceta.
In Gorj, cealalta zona de traditie pentru castanul comestibil, paduri intregi au fost afectate de o boala greu de tratat. Arborii s-au uscat de parca ar fi fost stropiti cu benzina.
La Tismana si la Pades, un sfert din padurile de castan sunt total distruse.
Cei de la Protectia Mediului Gorj au obtinut o finantare europeana de 2 milioane de euro nerambursabili pentru a replanta 85 de hectare de castani.