Tatal baietelului inecat este acuzat ca lucra cu traficantii si conducea barca atunci cand s-a rasturnat. "Nu este adevarat!"

Ultima actualizare: 15-09-2015 07:01
Abdullah al-Kurdi, tatal baietelului inecat - AGERPRES

Tatal lui Aylan Kurdi, baietelul sirian inecat, lucra cu traficantii de persoane si conducea barca ce s-a rasturnat, incercand sa ajunga in Grecia.

Aceste afirmatii au fost facute de pasageri care se aflau la bord, contestand versiunea prezentata de el saptamana trecuta, noteaza agentia Reuters, conform Agerpres. Ahmed Hadi Jawwad si sotia sa, irakieni care si-au pierdut fiica de 11 ani si fiul in varsta de 9 ani in naufragiu, au declarat pentru Reuters ca Abdullah Kurdi a intrat in panica si a accelerat cand un val a lovit barca, ridicand intrebari despre afirmatia sa ca altcineva conducea ambarcatiunea.

Un al treilea pasager a confirmat versiunea evenimentelor prezentata de acesti irakieni, pe care Reuters nu a putut sa o verifice in mod independent. "Povestea spusa de (tatal lui Aylan) nu este adevarata. Nu stiu ce l-a facut sa minta, poate teama", a declarat Jawwad vineri in casa rudelor sale din Bagdad. "El a condus barca de la inceput pana cand s-a scufundat", a adaugat Jawwad. El a adaugat ca Kurdi a inotat pana la ei si i-a implorat sa nu spuna adevarul despre rolul lui in incident. Sotia lui Jawwad a confirmat detaliile.

Jawwad a mai spus ca persoana de contact cu traficantii se numea Abu Hussein. "Abu Hussein mi-a spus ca el (Kurdi) este cel care organizeaza acest drum" pe mare, a precizat Jawwad.

Reuters a incercat de mai multe ori sa vorbeasca la telefon cu Kurdi aflat in orasul sirian Kobane, dar nu a putut sa-l contacteze. Abu Hussein, de asemenea, nu a putut fi contactat. 
Cu toate acestea, Kurdi a declarat pentru MailOnline din Marea Britanie ca acuzatiile sunt false. "M-am gandit sa conduc barca, dar n-am facut-o. Toate acestea sunt minciuni", a spus el.

"Nu este adevarat. Daca eram traficant de persoane, de ce mi-as fi pus familia in aceeasi barca cu ceilalti oameni? Am platit aceeasi suma traficantilor", a declarat el pentru ziar. In comentarii facute ziarului online kurd Rudaw in aceasta saptamana, Kurdi a acuzat un contrabandist turc, dar nu l-a numit.

Amir Haider, 22 de ani, un alt irakian care a spus ca s-a aflat in aceeasi barca, a confirmat afirmatiile lui Jawwad si l-a identificat pe Kurdi ca cel care a condus barca. El a declarat pentru Reuters prin telefon de la Istanbul ca a crezut initial ca Kurdi era turc pentru ca nu vorbea, dar mai tarziu l-a auzit vorbind cu sotia sa in araba siriana.

O fotografie a corpului lui Aylan Kurdi, adus de valuri pe o plaja dintr-o populara statiune de vacanta in Turcia, a provocat indignare fata de inactiunea perceputa a tarilor dezvoltate de a ajuta mii de refugiati care folosesc rute periculoase pe mare pentru a ajunge in Europa, multi dintre ei fugind de razboiul civil in cel de-al patrulea an in Siria.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO